Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, mobil uygulama Corona App ile, ülkedeki eylemcilerin tespit edilmesinin de amaçlandığı yönündeki iddiaları kabul etti

Almanya, koronavirüs uygulamasını eylemcileri takip etmek için kullanacak

Almanya’da mobil uygulama olan Corona App’i ile ülkedeki eylemcilerin tespit edilmesinin de amaçlandığı ortaya çıktı. Federal Basın Konferansı’nda gazeteci Florian Warweg’in sorusuna Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise konuyla ilgili olarak kısa ve net bir yanıt verdi: Evet!

Basın konferansında, ABD basınında çıkan haberlere göre, Minnesota Eyaletindeki yetkililerin protestolara katılanları tespit etmek için Covid-19 app’inden yararlandıklarına işaret eden RT editörü Florian Warweg, federal hükümetin de benzer bir uygulamayı planlayıp planlamadığını sordu.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Corona App’inden protestocuların tanımlanması için de yararlanılıp yararlanılmayacağı sorusuna alışılmadık şekilde kısa ve belirgin yanıt verdi ve “Evet” dedi.

VERİ KORUMA İHLALİNDE ALARM ZİLLERİ

ABD ve Avrupa'daki veri koruma uzmanları ve sivil kuruluşlar cep telefonları için hazırlanan korona uygulamalarının istismar edilebileceği yönünde uyarılarda bulunmuşlardı.

Veri koruma uzmanlarına göre, koronavirüs pandemisiyle mücadele için kullanılan mobil uygulamalar ve diğer araçlar devletin milyonlarca kişiden kişisel veri elde etmesini sağlıyor.

Buna göre kim, ne zaman ve nerede kiminle, kimin hangi vesileyle ve nereye gittiğini görüyorlar. Uzmanlar mobil uygulamanın pandemi bağlamında kullanılmasının hâlâ haklı görülebileceğini, ancak sivil toplum protestolarına uygulandığında, veri koruma ihlalleri açısında alarm zillerinin çalması gereken bir araca dönüştüğüne işaret ediyorlar.