Artan ücretlerin enflasyonu körükleme riski olduğu uyarısında bulunan Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, maaş zammı için toplu pazarlıklarda söz sahibi tarafların sorumlu davranması gerektiğini söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Lindner: Maaş zammı isterken sorumlu davranın

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner artan ücretlerin enflasyonu körükleme riski olduğu uyarısında bulundu ve maaş zammı için toplu pazarlıklarda söz sahibi tarafların bunu önleme konusunda sorumluluğu bulunduğunu hatırlattı.

Euronews'te yer alan habere göre, "Ücret sarmalı riski gerçek" ifadeleriyle soruna dikkat çeken Lindner tek seferlik ödemelerin söz konusu olabileceğini bildirdi.

Almanya'da nisan ayında yüzde 7,8 oranına çıkan enflasyon son kırk yılı en yüksek düzeyine yükseldi. Bu yükselişin ücretlerde zam taleplerini körüklemesi bekleniyor. Alman sendikacılar federasyonuna göre ülkede bu yıl yaklaşık 10 milyon işçinin ücreti yeniden görüşülecek. Güçlü bir sendika olan IG Metall geçen ay 70 binden fazla çelik sektörü çalışanı için yüzde 8,2'lik maaş zammı talep ediyor.

Hükümetin liberal kanadı Hür Demokratların lideri Lindner şirketlere ve sendikalara ücret anlaşmalarını müzakere ederken bu ücret sarmalından kaçınma konusunda 'büyük sorumluluk' düştüğünü söyledi. Lindner bu yıl tek seferlik ödemelerin önemli rol oynayabileceğine dair işaretlerin bulunduğunun altını çizdi. Lindner hükümetin net gelirler üzerindeki enflasyonist baskı algısını hafifletmesi gerektğini belirterek "rahatlama paketleri ile tam da bunu amaçlıyoruz" diye konuştu.

Almanya'da iktidar koltuğunda oturan koalisyon hükümeti baskılar karşısında mart ayında halkın artan enerji, ısınma, yakıt ve gıda fiyatlarına karşı bir miktar rahatlatılması için birkaç ay süreli önlemler paketini kabul etmişti.