Almanya, 1972 Münih Olimpiyatları'nda öldürülen 11 İsrailli sporcunun yakınlarına 28 milyon avroluk tazminat ödeyecek.

Almanya, Münih Olimpiyatları’nda öldürülen İsrailli sporcuların yakınlarına 28 milyon avro tazminat ödeyecek

Almanya’nın Münih kentinde 1972’de düzenlenen olimpiyatlar sırasında 11 İsrailli sporcunun Kara Eylül militanları tarafından Filistin'e destek gerekçesiyle öldürülmesinden 50 yıl sonra Almanya, 11 İsrailli sporcunun yakınlarına 28 milyon avroluk tazminat ödenmesi konusunda anlaşma imzaladı.

Bu ayın başlarında sporcuların aileleri, kendilerine sunulan tazminat miktarının çok düşük olduğunu söyleyerek trajedinin anma törenlerini boykot etmekle tehdit etmişti. Katliamın 50’inci yıldönümünden günler önce ise anlaşmaya varıldığı bildirildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve bunu "Alman hükümeti tarafından atılan önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Cumhurbaşkanı Herzog yaptıkları ortak açıklamada, tarihi netlik konusunda bir anlaşmaya varıldığı için "mutlu ve rahat" olduklarını ifade ettiler. Almanya ayrıca, rehin alma ve başarısız kurtarma operasyonuyla ilgili belgelerin gizliliğini kaldıracağını belirtti.

Uzun yıllardır sporcuların aileleri, Alman makamlarını sporcuları korumak için yeterince çaba göstermemek ve güvenlik açıkları konusunda şeffaf olmamakla suçluyor.

MÜNİH OLAYI

Münih kentinde 1972’de düzenlenen olimpiyatlar sırasında 5 Eylül’de Kara Eylül militanları 11 İsrailli sporcuyu olimpiyat köyü içinde rehin almıştı. Sporcuların 2’si hemen vurularak öldürülmüş, diğer sporcular ise militanların ülke dışına kaçmaya çalıştığı sırada havaalanında polisle çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.