Almanya'da Bavyera eyaleti, hastalık semptomu taşısın ya da taşımasın, herkese koronavirüs testi yapmaya hazırlanıyor. PCR testleri sağlık sigortaları tarafından değil, eyalet bütçesinden karşılanacak

Almanya'nın Bavyera eyaletinde herkese koronavirüs testi yapılacak

Almanya'da Bavyera eyaleti yönetimi yurttaşlarına hastalık semptomu taşısın ya da taşımasın koronavirüs testi yapmaya hazırlanıyor.

Eyalet Başbakanı Markus Söder, konuyla ilgili ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada, virüse karşı test ve sosyal mesafe dışında bir seçenek olmadığını belirtti. Söder testin enfekte olanları tespit etmek ve enfeksiyon zincirlerini kırmak açısından eldeki tek araç olduğunu söyledi.

DW Türkçe'nin haberine göre Söder, uygulama nedeniyle semptom gösteren kişilerin test sonuçlarını beklemeyeceklerini ve sonucu en geç 24 saat içinde alacaklarını belirtti. Semptom göstermeyenlerin ise test sonucunu bir süre beklemeleri gerekecek.

EYALET BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK

Söder, testler sayesinde yurttaşlarda oluşacak güvenlik duygusunun ekonomik canlanma açısından da olumlu olacağını belirtti. Bavyera'da herkese yapılacak PCR testleri sağlık sigortaları tarafından değil, eyalet bütçesinden karşılanacak.

Almanya'da Hamburg ve Saksonya-Anhalt eyaletleri Bavyera'nın attığı bu adımı izlemeyeceklerini açıkladı. Hamburg Eyalet Parlamentosu Sözcüsü Almanya'da salgınla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitütüsü'nün hedefsiz koronavirüs testlerini anlamlı görmediğine dikkat çekti.

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Meclis Grubu Başkanı Thomast Kutschaty de "Ulusal düzeyde bir test stratejisine ihtiyacımız var. Eyalet hükümetinin korona siyasetinde kör uçuş yapmasının aksine bu daha sorumlu bir davranış olur" diye konuştu.

Almanya'da Robert Koch Enstitüsü'nün verdiği rakamlara göre Pazar günü itibarı ile koronavirüs vaka sayısı 193 bin 499. Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 bin 957.