8 Mart'ta Almanya'nın birçok kentinde binlerce kadın; eşitsizliğe, erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı sokağa çıktı.

Almanya'nın birçok kentinde kadınlar meydanları doldurdu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Almanya'nın birçok kentinde çeşitli ve renkli etkinlikler düzenlendi. Almanya, kadınların yok sayılmaya, dışlanmaya, eşitsizliklere ve kadın cinayetlerine karşı farkındalık yaratan etkinlikleriyle renklendi. Berlin dışında Almanya genelinde resmi tatil olmayan 8 Mart, 2019 yılından bu yana başkent Berlin'de resmi tatil.

BERLİN

Berlin sokakları soğuğa rağmen güneşli bu tatil gününde, sokağa çıkan binlerce insanın, gerek kadın kuruluşlarının hazırladığı, gerek kendi hazırladıkları dövizler ile dolup taştığı, hareketli bir gün yaşadı.Aktivistler pandemi koşullarını gözeterek merkezi büyük bir etkinlik düzenlemek yerine, küçük etkinlikleri kentin her yanına yaymayı planlamışlardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren neredeyse her sokak bir eylem alanına dönüştü . Saat 14:00'de Brandenburger Tor`da başlayan yürüsüyüş ise planlananın aksine büyük bir katılım ile gerçekleşti . Erkeklerin yer almasına izin verilmeyen yürüyüş boyunca farklı kurumlardan kadınlar kendi dillerinde konuşmalar yaptılar. Geçen yıllara oranla etkinliklere katılım oranında da bir artış gözlemlendi.

KÖLN

Köln kentinde bir gün öncesinde yürütülen dijital toplantılar sonucu dokuz ayrı noktada eylem kararı alındı. Gün boyu şehrin farklı noktalarında düzenlenen etkinliklere binlerce aktivist katıldı.

ESSEN

Essen kentinde Trans bireylerin, bilhassa zenginlerinin yaşadığı şehrin güney bölgesinde yer alan Steinstrasse'de bir binayı işgal etmeleri günün öne çıkan etkinliği oldu. Trans sorunları konusunda farkındalık ve görünürlük yaratmak için kendi kendini yönetebilen bir merkez oluşturmak istediklerini açıklayan eylemciler, ötekileştirilmekten ve ikinci sınıf muamele görmekten bıktıklarını ifade etti.

GÖTTİNGEN

Göttingen'de sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının , antifaşist gruplar ve siyasi partilerin çağrısıyla yüzlerce kadın sokağa çıktı. Pandemi nedeniyle kentin farklı yerlerinde düzenlenen etkinliklere 500'ün üzerinde kadın katıldı. Göttingen ana meydanında düzenlenen etkinlikte aktivistler kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla meydana kırmızı ayakkabılarını bıraktılar. Etkinliklerde pandemi nedeniyle kadınların artan yüküne dikkat çekildi.

DUİSBURG

Duisburg'da Die Linke, Sol Parti ve Antifaşist kadınların çağrısıyla yanyana gelen kadınlar; adil , farkındalıkları önemseyen, barışçı ve herkes için eşit bir dünya taleplerini içeren konuşmalar yaptılar. Bildiri dağıtma eylemi sonrası , Dellplatz`da katılmak isteyenlere açık olan ikinci bir eylem gerçekleştirildi.

MÜNİH

Münih`te saat 17:30'da Lembachplatz'da başlayan yürüyüşe özellikle çok sayıda genç kadının katılımı dikkat çekti. Binlerce kadının yeraldığı yürüyüş Westent mahallesinde son buldu.

HANNOVER

Hannover'de feminist grupların çağrısıyla şehrin beş ayrı noktasında başlayan göstericilerin birleşmesi polis engeline takıldı. Pandemi koşulları nedeniyle farklı noktalarda buluşan grupların yanyana gelmesine izin verilmemesine rağmen Platz da yapılan yürüyüşe 3 binin üzerinde katılımcının yeraldığı açıklandı.