Hessen Eyalet Hükümeti'nin SOL Parti'nin soru önergesine verdiği yanıt, Almanya'daki vahim tabloyu açığa çıkardı.

Almanya'nın Hessen eyaletinde her beş çocuktan biri fakir

BİRGÜN / ALMANYA

Almanya'da Hessen eyaleti, geliri en yüksek bölgelerden biri sayılıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın bulunduğu eyaletin en büyük kenti Frankfurt, bankalar kenti olarak da anılıyor. Ancak Hessen Eyalet Hükümeti'nin SOL Parti'nin (Die Linke) soru önergesine verdiği yanıt da, eyalette her beş çocuktan birinin fakirlik sınırının altında olduğunu gösterdi.

Eyalette fakir genç ve çocukların oranı 2018 yılında, bir yıl öncesine göre yüzde 0,8 artarak yüzde 21,1'e yükseldi. SOL Parti, çocukların yanlış konut ve kira politikası sonucu fakirliğe itildiğini savundu. SOL Parti Hessen Meclisi Grubu Sosyal Politikalar Sözcüsü Christiane Böhm, "Hessen'de CDU - Yeşiller iktidarında çocuklarda ekonomik durum kötüye gidiyor. Her beş çocuktan biri fakir olmaya devam ediyor. Bu bir politik iflastır" dedi.

EN ÇOK GENÇ KADINLARI ETKİLİYOR

Özellikle 25 yaş altı genç kadınların 2017 yılına göre daha çok fakirlikle mücadele ettiğini, bir yıl içinde olumsuz etkilenen genç kadınların oranının yüzde 26,5'den yüzde 28,1'e çıktığını kaydeden sözcü Böhm, "Cinsel durum fakirlik için risk olamaz" dedi.

SOL Parti (Die Linke) Hessen Meclis Grubu Gençlik Sözcüsü Elisabeth Kula da 2019 yılında 25 yaş altı gençlerin SGB II adı verilen temel ihtiyaçlarını karşılaması gereken işsizlik paralarında kısıtlama yapıldığını belirtti. Parası kesilen gençlerin 2 bin 762'nin aileleriyle aynı evi paylaştığını, 2 bin 165'inin ise baba evinden ayrıldığını kaydeden Kula, kısıtlama destekleme sürecine güveni boşa çıkardığını aktardı.

48 BİN KİŞİ KİŞİ KİRASINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN KONUT ARIYOR

Hessen'de kirası ödenebilir sosyal konut arayanların sayısı 48 bin 269 oldu. Bunlardan 6 bin kadarı çocuğunu tek başına büyüten anne ya da baba olurken, beş bin kadar çok çocuklu aile de kirasını ödeyebileceği konut arıyor. Hessen'de toplam 80 bin 300 sosyal konut bulunuyor.

SOL Parti, eyalet hükümetinin inisiyatif geliştirerek her yıl on bin yeni sosyal konut yapmasını talep ediyor. ­Christiane Böhm açıklamasında şöyle devam etti: "Ayrıca, Hessen'deki utanç verici çocuk yoksulluğuyla mücadele etmek için tüm siyasi düzeylerde önlemlere ihtiyaç var. Bu nedenle eyalet hükümetinden çocuk yoksulluğuna karşı bir eylem planı talep ediyoruz."