Almanya ve Avrupa, küreselliğin kıta üzerindeki etkilerini sorguluyor. Avrupalı siyasiler ve ekonomistler, Avrupa Birliği’nin özellikle tıbbi ve anahtar teknolojilerde Çin’den bağımsız olması ve yeni tedarik yolları oluşturması gerektiğini savunuyor

Almanya’nın ilaçta Çin’e bağımlılığı tartışılıyor

BİRGÜN/ALMANYA

Almanya, ilaçta dışa bağımlılığı tartışıyor. Alman gazeteler, ülkenin kendi ilacını üretemeyip Çin gibi ülkelere bağımlı olmasını büyük bir skandal olarak nitelendiriyor. Welt ve Welt am Sontag gazetelerinin anketine yanıt veren siyasi, ekonomist ve üst düzey yöneticiler, Avrupa’nın küreselleşmeyi en azından geriye çevirmesi gerektiğini savunuyor. Welt gazetesinde Tina Kaiser, Tobias Kaiser ve Marc Neller imzalı habere göre AB’ Sanayi ve İç Pazar Komiseri Thierry Breton, “Korona krizi Avrupa’nın zayıflığını ortaya çıkardı ve “Avrupa’nın başkalarına - ekonomik olarak Çin’e, jeostratejik olarak ABD’ye çok fazla güvendiğini” gösterdi. “Avrupa için dünyadaki konumunu” yeniden düşünme zamanını. Avrupa, tıbbı bakım, aktif farmatik bileşen ve anahtar teknolojide daha bağımsız hale gelmeli” görüşünü savunuyor.

‘AVRUPA RİSKİNİ YAYMAK ZORUNDA’

Kimi uzamanlar ise özellikle Çin’e aşırı bağımlı olmaya karşı uyarıyor. Trier Üniversitesi Çin Siyaset ve Ekonomi Konuları Profesörü Sebastian Heilmann bu konuda “Kuralları temelde bizimkilerle uyuşmayan bir ülkeye yakından bağımlı olmamızın sorumluluğunu alıp alamayacağımızı kendimize sormalıyız” diyor.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Gabriel Felbermayr de şöyle diyor: “Mevcut krizden çıkarılan derslerden biri, bazı sektörlerde Çin’e büyük bir ekonomik bağımlılığın olmasıdır. Avrupa ekonomisi riskini daha çok yaymak durumunda. Bu, şimdi tüm ürünlerin üretimini Avrupa’ya getirmek anlamına gelmiyor. Bu ekonomik açıdan mümkün değil. Daha çok ek tedarikçi ve tedarik yolları organize etmek anlamına geliyor. Bu durumda biri ortadan kalkarsa diğeri hemen hazır olur.”

FDP, ÇİN’E DAVA AÇILMASINI İSTİYOR

Bütün bunlar Hür Demokratlar (FDP) için yeterli değil. Welt gazetesinin ulaştığı özel belgelere göre muhalefetteki liberaller, Alman hükümetinden Avrupa Birliği Ticaret Konseyi’nin bir parçası olarak Çin’e Dünya Ticaret Örgütü’nde (WTO) dava açmasını istiyor. Alman Federal Meclisi’ndeki FDP Milletvekilleri, Çin’in WTO kurallarını ihlal ettiğini bu davanın da bir zorunluluk olduğunu düşünüyor. FDP Federal Milletvekillerine göre ayrıca Avrupa Birliği’nin Çin’in ekonomik genişleme planlarını bir bütün olarak ele almasına ihtiyaç var.

Buna örnek, Asya, Afrika ve Avrupa arasındaki bir ticaret ağı olan Pekin’in örnek projesi “Yeni İpek Yolu”. Çin, yeni limanlar, tren yolları, yollar ve diğer altyapı projeleri inşa etmek için üçüncü ülkelere mali yardım sağlıyor. FDP’ye göre bu girişim, AB ülkelerini Çin’e daha da bağımlı hale getiriyor ve “Çin’in AB karar alma süreçleri üzerindeki etkisini” artırıyor.

AVRUPA’NIN PANZEHİRE İHTİYACI VAR

Ekonomist Heilmann da, pandemi ve Çin’e bağımlılığın etkilerine karşı Avrupa’nın panzehire ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Heilmann şu şekilde yapılması gerektiğini düşünüyor: Büyük ortak projeler. Dijital tek pazar, pan-Avrupa 5G ağları, enerji ve yüksek hızlı tren ağları, araştırma ve başlangıçlar için finansman. Hellmann, “AB’yi siyasi olarak bir arada tutmak ve aynı zamanda Avrupa şirketleri ve teknolojilerine yeni fırsatlar yaratmak için Avrupa’da çok daha iddialı projelere ihtiyacımız var” diyor.

PEK ÇOK İLAÇ TEDARİK EDİLEMİYOR

Kriz, uzmanların yıllardır tartıştığı ancak bu krizde tüm dünyaya görünür hale gelen Almanya ve Avrupa’nın zayıf bir noktasını gösterdi: Hayat kurtaran ilaçların üretimi. Alman Doktorlar Birliği’nin (Deutsche Aerzteschaft) Tıbbi Ürünler Komisyonu Başkanı Wolf-Dieter Ludwig, “Çin ve Hindistan gibi ülkelere bağımlılığımız aslında bir skandal. Çünkü operasyonel süreçteki küçük bir rahatsızlığın bile geniş kapsamlı sonuçları olabilir” görüşünde. Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü’ne göre, şu anda Almanya’da yaklaşık 450 ilaç mevcut değil veya sadece sınırlı bir ölçüde bulunabiliyor. Bazı aktif bileşenleri üreten sadece birkaç şirket var. Bunların da on tanesinden sekiznin merkezi Asya’da bulunuyor. Birlik yetkilisi Ludwig, “Almanya ve tıbbi bakımı için gerekli olan ilaçların veya aktif bileşenlerin bir listesini hazırlamalıyız. Onları da AB’de üretmeliyiz” diyor.

UMUTLAR AB KONSEYİ BAŞKANLIĞI’NDA

Alman Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU), yılın ikinci yarısında Almanya’nın yılın ikinci yarısındaki AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı siyasi olarak bunu yapmaya zorlamak için kullanacağını açıkladı. Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de konuyla yakından ilgileniyor. Bir bakanlık sözcüsünün verdiği bilgiye göre Bakan Altmaier, Avrupalı mevkidaşlarıyla son zamanlarda bu konuda pek çok kez görüş alışverişinde bulundu. Generikaverbands Medicines for Europe Başkanı Christoph Stroller de Federal Sağlık Bakanı Spahn ve bakanlığının perde arkasında çok aktif çalıştığını belirtti. AB Sanayi Komiseri Breton da Almanlar için büyük umut besliyor. Breton, “Alman AB Konseyi Dönem Başkanlığı ekonomik toparlanmamızın, yeşil, dijital ve dayanıklı sözcüklerinin gerçeğe dönüştürmesini sağlamada önemli bir rol oynayacaktır” diyor.