Hannover'ın ilk göçmen belediye başkanı olan Türkiyeli Belit Onay, ilk röportajını BirGün’e verdi. Onay, “Bu tarihi bir başarı. Önceliklerim yeşil bir kent yaratmak ve konut, kira sorununu çözmek olacak” dedi

Almanya'nın ilk Türkiye kökenli Belediye Başkanı BirGün'e konuştu: İlk hedef araçsız bir kent ve kira sorununu çözmek


Halit Yaşar Demirbağ-Hannover

Almanya'da Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover'in belediye başkanlığına seçilen Türkiye kökenli Belit Onay seçim zaferinin ardından BirGün’e konuştu. 73 yıldır sosyal demokratlar tarafından yönetilen Hannover’i Yeşiller’e kazandıran Onay, sosyal sıkıntılara cevap verebilen bir yönetim anlayışı benimsediklerini söyledi.

Seçim başarısını ve yapacaklarını anlatan Onay, aşırı sağcı AFD’nin yükselişte olduğu bir dönemde böyle bir başarının oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, önceliklerinin araçlardan arındırılmış yeşil bir kent yaratmak ve konut, kira gibi sorunları çözmek olacağını söyledi. Onay “Seçimi Yeşiller Partisi’nin adayı olarak kazanmam tarihi bir başarı. Çünkü burada 70 yıldır sosyal demokratlar belediye başkanlığını kazanıyor. Bu Hannover için önemli bir değişim” dedi.

SOSYAL AYRIŞMA ÖNLENECEK

Hannover’in yeni başkanı Onay, öncelikli politikalarının neler olacağına dair ise şunları söyledi: “İlk hedeflerim tabi ki iklim politikaları, çevre ve trafik sorununa çözümler bulmanın yanı sıra aynı zamanda konut, kira sorununa da öncelikli çözümler üretmek. Sosyal ayrışmanın önüne geçmek için bunların yapılması elzem.”

Hannover’in çok kültürlü yapıya sahip bir yer olduğunu belirten Onay, "Kira, konut gibi sosyal sıkıntılara uygun cevaplar bulduğumuzu düşünüyorum. Yeşiller'in çevre ve sosyal konulara yönelik politikalarında son yıllarda olumlu tepkiler alıyor. 2030’a kadar araçsız bir kent arzuluyoruz. Hannover'de iyi çalışan bir ekibimiz var" dedi.

İLK GÖÇMEN BAŞKAN

Almanya'da küçük belediyelerde halihazırda Türkiye kökenli belediye başkanlarının olduğunu belirten Onay, ilk kez böylesi büyük bir bölgenin göçmen bir Yeşiller adayı tarafından yönetileceğinin önemli olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi üyesi Türkiyeli Belit Onay, bu göreve seçilen ilk göçmen kökenli isim oldu. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) desteklediği bağımsız aday Eckhard Scholz’u geride bırakan Onay, 27 Ekim'deki ilk tur seçimlerini de birinci tamamlamıştı.

Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover'de 1946 yılından beri SPD'li belediye başkanları görev yapıyordu.

BELİT ONAY KİMDİR?

Belit Onay 1981 yılında Almanya'nın Goslar kentinde doğdu. Ailesi İstanbul'dan göç eden Onay, üniversite eğitim sonrası 2011 yılında Yeşiller Partisi'inden belediye meclis üyeliğine seçildi. 2013 yılında eyalet milletvekili seçilen Onay, Hannover'deki seçimlerde Yeşiller Partisi'nin adayı gösterildi.