Almanya’nın Türkiye’den döneceklere ilişkin belirlediği kurallar, “Türkiye’ye gidenler koronavirüse yakalanırsa nerede karantinaya alınacak?”, “Otelde kalmaları durumunda masraflar kim tarafından karşılanacak?”, “Hastaların tedavileri nasıl gerçekleşecek?” gibi ciddi soruları gündeme getirdi. Öte yandan Almanya, Türkiye’ye gideceklere “tutuklanabilirsiniz” uyarısı yaptı.

Almanya’nın Türkiye’den döneceklere ilişkin kuralları, soru işaretleri yarattı

BirGün / Berlin

Türkiye ve Almanya arasında yapılan görüşme sonrasında Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Türkiye’ye seyahat edenler, geri dönüşleri öncesinde Covid 19 testi yaptırmak zorunda. Testleri pozitif çıkanlar Türkiye'de karantinaya alınacak ve tedaviye tabi tutulacaklar.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Aydın, İzmir ve Muğla illeri ile Akdeniz bölgesindeki Antalya illi seyahat uyarısı kapsamından çıkarılmıştır. Seyahat edenler için Almanya'ya dönmeden önce 48 saat içinde PCR testi yaptırmaları zorunludur. Testler sertifikalı bir laboratuvarda 15 avro veya havaalanında 30 avroya yaptırılabilecek. Maliyet, yolcuların kendileri tarafından karşılanacaktır. Testleri pozitif çıkanlar Türkiye'de karantinaya ve tedaviye tabi tutulacaklar. Yukarıda belirtilen dört vilayetin ötesinde rotası ne olursa olsun Türkiye'den Almanya'ya dönen herkesin 48 saati geçmemiş test sonuçları Türkiye tarafından kontrol edecektir. Testleri pozitif çıkanların Türkiye’den çıkmalarına izin verilmeyecektir.”

ANLAŞMA TÜRKİYE'YE GİDENLERİ MAĞDUR EDİYOR

Başka ülkelerden Almanya’ya dönen kişilerin testleri havaalanlarında ücretsiz olarak yapılmaya başlandı. Ancak Türkiye’ye giden kişiler Türkiye hükümetinin vermiş olduğu güvenceler nedeniyle bu testleri para ödeyerek yaptırmak zorunda.

Türkiye’den Almanya’ya dönecek kişilerin uçağa binmeden önce negatif Covid-19 testlerini göstermeleri gerekiyor. Test yaptırmayan kişiler uçağa alınmıyor. Test sonuçları zamanında eline ulaşmayan kişiler uçaklarını kaçıracaklarından dolayı yeniden uçak bileti almak durumunda kalacaklar. Zamanında bulunamayan uçak biletleri nedeniyle izin süreleri bitenler işyerlerinde sorunlar yaşayabilecekler.

Covid-19 virüsü bulaşan kişilerinin Türkiye’yi terk etmelerine izin verilmiyor.

Almanya’ya başka ülkelerden dönen ve virüs bulaşmış kişiler, Almanya’da evlerinde karantina altında tutuluyor. Durumlarının ağır olması durumunda hastaneye kaldırılıyor.

“Türkiye’ye gidenler nerede karantinaya girecekler? Otelde kalmaları durumunda masrafları nasıl karşılanacak? Tedavileri nasıl gerçekleşecek” gibi sorular ciddi tedirginliklere yol açıyor.

‘DİKKAT TUTUKLANABİLİRSİNİZ’ UYARISI

Öte yandan Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaları bunlarla sınırlı değil; ifade ve eleştiri özgürlüğü konusunda Türkiye’de önemli kısıtlamaların olduğu ve bu nedenle tutuklanma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

‘’Hükümeti sosyal medyada eleştiren ifadelerle ve cumhurbaşkanına hakaret iddiaları nedeniyle tutuklamalar, cezai kovuşturma veya çıkış yasağı uygulanabilmekte. Birisi geçmişte sorunsuz bir şekilde Türkiye'ye seyahat edebilmiş olsalar bile, ülkeye tekrar girmeleri durumunda tutuklama/ kovuşturma ile karşılaşabilecekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Yukarıda belirtilen uygulamalar aynı zamanda Türkiye ile yakın özel ve kişisel bağları olan Alman vatandaşlarının yanı sıra Alman vatandaşlığına ek olarak Türk vatandaşlığına da sahip olan ve Almanya'daki Kürt derneklerinde aktif olan kişileri de etkilemektedir.”

GAZATECİLER DİKKAT!

Bakanlığının açıklaması şöyle devam ediyor:

“Gazetecilerin Alman hukuk anlayışına göre ifade özgürlüğü kapsamına giren ifadeleri, Türkiye'de mesleğin icrasının kısıtlanmasına ve ceza yargılamalara yol açabiliyor.

Siyasi olaylardan, mitinglerden ve genellikle büyük kalabalıktan uzak durun.

Sosyal medyada hükümeti eleştiren ifadeler eski olsalar da üçüncü şahısların fikirlerinin paylaşılması veya beğenilmesi şeklinde olsa dahi Türk güvenlik makamlarının cezai tedbirleri için gerekçe olabileceğini unutmayın.”