Almanya’da öğrencilere destek için açıklanan paketin yeni detaylar ortaya çıktıkça kredinin faizsiz olduğu efsanesi de çöktü. Öğrenciler ise, paketi sosyal medyada protesto etmeye devam ediyor

Almanya’nın üvey evlatları: Öğrenciler!

Egehan Ünlü – Berlin

Almanya’da öğrencilere destek için açıklanan paketin ayrıntıları ortaya çıktı. Eğitim ve araştırmadan sorumlu Federal Bakan Anja Karliczek yaptığı basın açıklamasında, öğrencilere faizsiz kredi verileceğini açıklamıştı.

KREDİLER TAMAMIYLA FAİZSİZ DEĞİL

Konu ile ilgili olarak yeni detaylar ortaya çıktıkça kredinin faizsiz olduğu efsanesi de çöktü. Tümüyle Kredinin dağıtılmasını üstlenen kamusal teşvik bankası KfW’denalınan bilgiye göre kredilerin faizleri sadece 31 Mart 2021’e kadar bakanlıktarafından üstlenilecek. Ancak bu kredilerin tamimiyle faizsiz olduğuanlamına gelmiyor. Yani kullanılankredianaparasının üzerine nisan ayından itibaren faiz yükümlülüğü işleyecek. Geri ödemeler için 23 aya kadar bekleme süreleri (Karenzzeit) öngörülürken bu süre boyunca da faiz işlemeye devam edecek. Kredilerin yıllık faizi %4,2 civarında bulunuyor. Geri ödemeler için standart veya kişisel planlar mümkün. Geçen hafta Cumartesi günü yayımlanan haberimizde yer alan, kredilerin faizsiz olduğu bilgisini de böylece düzeltmek isteriz.

PAKETE VE BAKAN'A ELEŞTİRİLER SÜRÜYOR

FZS, GEW Sendikası, YabancıÖğrencilerBirliği (BAS), Saksonya, Kuzey Ren Westfalya ve Brandenburg’danöğrenci birliklerinin 6 Mayıs Çarşamba günkü ortak basınaçıklamasında öne çıkan noktalar ise şöyle:

*“Anja Karliczek Mart 2021’e kadar faizlerin devlet tarafındanüstlenileceğiniduyurmuştu. Ancak Mart 2021’e kadar kullanılan krediler için faiz, bu dönemden sonra işlemeye başlayacak. Devletin üstleneceği faizler böylece kişi başına 152,65 Avro’ya tekabül ediyor.”

*“Bu durumda en fazla faizi, kredi borcunuhızlıcakapatamayan öğrenciler ödemek durumunda olacaktır. Bu da birçok öğrenciyi ya ödeme zorluğu çekince ya da şimdiden okulu bırakmaya itecektir.“

*“Özellikle yabancı öğrenciler baş edilmesi imkânsız bir yükle karşı karşıya. Krizi atlatmak için borçlanmaları gerekiyor. Kriz sonrasında da borçları ödemek için kanunların izin verdiğinden daha fazla çalışmaları gerekiyor. Yani oturum izinlerini kaybetmemek için, oturum izinlerini riske atmaları gerekiyor. Bu bir paradoks.”

FZS gönderdiği bilgilendirme notunda da Karliczek’in 6 haftalık bir kriz sonrası hızlı çözüm olarak sunduğu paketteki şartların, normal öğrenci kredisiyle neredeyse aynı olduğunu ancak basın toplantısında bunun açıkça dile getirilmediğini vurguladı. Ayrıca yapılan açıklamanın bakanın bir tatil günü veya hemen öncesinde yaptığı ikinci önemli açıklama olduğunu, bunun da kurumlardan bilgi alınmasını imkânsız hale getirip ve tepki verilmesini zorlaştırdığını vurguladı.

68 SAATLİK TEPKİ

Öğrencilerin sorunlarına kulak tıkadığını söyledikleri bakanın duyması içinde alternatif bir protesto yöntemi seçildi. FZS,öğrencilerden gelen ve içinde bulundukları zor durumu anlatan yirmi bine yakın yorumun 68 saat boyunca dijital olarak okunacağını, bunun da Twitter’dan canlı olarak yayınlanacağını duyurdu. Salı günü başlayan girişimCuma günü sonlanacak.

Bu konuda 30 Nisan Cumartesi günü yaptığımız habere bu linkten ulaşabilirsiniz.