Uzmanların yaşanan iş gücü sıkıntısının önümüzdeki yıllarda ekonomik büyümeyi tehdit edebileceği uyarısında bulunduğu Almanya'da, hükümet vatandaşlığı kolaylaştırmak için yeni bir plan hazırladı.

Almanya, nitelikli iş gücü çekmek için vatandaşlığı kolaylaştıracak

Birçok sektörde iş gücü açığıyla baş etmeye çalışan Almanya, vatandaşlık sürecini hızlandırmayı planlıyor.

Euronews'in aktardığına göre, Almanya Çalışma Bakanlığı ülkesinin yurt dışından daha fazla nitelikli işçi çekebilmesi için göçmenlik için bürokratik engelleri azaltmak, vatandaşlık süresini kısaltmak ve çokuluslu vatandaşlığı kolaylaştırmak için yeni bir plan hazırladı.

Ekonomideki dijital değişimi, pandemiyi ve Ukrayna savaşının iş gücü piyasası için yeni zorluklara yaratan başlıca faktörler olarak tanımlayan hükümet çözümü göç yasasını modernize etmek ve eğitim imkanlarını iyileştirmekte görüyor.

"Birçok şirket için nitelikli iş gücü aramak "varoluşsal bir sorun" diyen Çalışma Bakanı Hubertus Heil bu eğilimin tersine çevirmek için "Almanya'nın nitelikli iş gücü için uluslararası rekabette cazip bir göçmen ülkesi" haline gelmesini sağlayacak yeni bir stratejik belge hazırladıklarını duyurdu. Ekonomi Bakanı Robert Habeck de stratejinin amacını "Göçe açık olmamız ve Almanya'nın ilginç ve yüksek nitelikli iş imkanlarıyla kozmopolit bir ülke olmasını teşvik etmemiz gerekiyor" ifadeleriyle özetledi.

VATANDAŞLIKLA İLGİLİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖRÜLÜYOR?

Belgede göçmenlik için çerçeve şartların "yabancı nitelikli işçiler ve ailelerinin Almanya'da yaşamak ve çalışmak ister hale getirmek için" iyileştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda çoklu vatandaşlığa izin verilmesi ve vatandaşlığın kolaylaştırması planlanıyor.

Buna göre, vatandaşlık başvurusu yapmak için ülkede yaşama süresi beş yıla düşürülecek, belirli uyum performansının tutturulması halinde ise bu süre üç yıl olacak. İşverenler bu kolaylıkların yanı sıra yabancı işçilerden dil becerilerini zaten yoğunluk içindeki yetkili kurumlar tarafından doğrulanması zorunluluğunun da kaldırılmasını talep ediyor.