Almanya ve Katar arasında LNG görüşmeleri yürütüldüğü ortaya çıktı. Son olarak Doha'da görüşen taraflar, uzun vadeli LNG arzı konusunda görüşmeleri devam ettirmek için uzlaştı.

Almanya Rus gazına alternatif için Katar'ın kapısını çaldı

Enerjide Rusya’ya bağımlılığını azaltmak isteyen Almanya, Katar'la görüşmeler yürütüyor.

Reuters, iki ülke yetkilileri arasında dün (20 Mart) yapılan görüşmeye ilişkin detayları yazdı. Habere göre, taraflar uzun vadeli bir enerji ortaklığı için müzakereler yürütüyor. Almanya, taraflar arası uzlaşmaya varıldığı ifade edilirken Katar'dan konuya ilişkin bir açıklama ise henüz gelmedi.

Doha'da yapılan görüşmede, Katar'dan sıvılaştırılmış gaz (LNG) temin etmeyen Berlin yönetiminin Katar'la olası ticari talepleri değerlendirdiği kaydedildi. Görüşme, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile Katar Emiri Temim bin Hamed es Sani arasında gerçekleştirildi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada görüşmelerin şirketler arasında sözleşme imzalama safhasına ulaştığını aktardı.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

Görüşmenin ardından Katar'a ait petrol ve gaz şirketi QatarEnergy, her iki ülkeden şirketlerin "uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz tedariki konusunda yeniden bir araya geleceğini ve görüşmeleri ilerleteceğini" açıkladı.

Konuya ilişkin Katar Emirliği'nden yapılan açıklamada ise Katar'la Almanya arasında yıllardır gaz tedariki üzerine görüşmeler yapıldığı ancak bu zamana dek somut bir adım atılmadığı kaydedildi.

Almanya kısa süre önce iki LNG terminali inşa etme planlarını açıklamıştı.

Almanya, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan alıyor.