Almanya, şiddetin adını koymaya hazırlanıyor

BirGün/KADIN

Bu hafta feministin çantasını Almanya’dan, yaşamımızı güvence altına alacak bir yasanın sözüyle açıyoruz. Almanya Adalet Bakanı Christine Lambrecht, kadınlara yönelik suçların daha etkin şekilde cezalandırılabilmesi için ‘kadın düşmanlığı’ saikinin ceza yasasına alınmasına mor ışık yaktı.

Peki, bu kadın düşmanlığı yasası nedir? Neden önemlidir? Hadi şöyle bir bakalım:

Almanya’da kadınlara yönelik şiddet suç istatistiklerinde genelde ‘birliktelik şiddeti’ kategorisinde ele alınıyor; internette kadınlara yönelik suçlar ise ‘sanal nefret suçları’ olarak değerlendiriliyor. Ancak yasa geçerse kadın düşmanlığı suçları, adalet kurumlarının veri tabanını güçlendirmek için ‘kadın düşmanlığı’ suçlarının polis tarafından ayrı bir kategori olarak değerlendirilmesi anlamına geliyor. Bakan Lambrecht de yasayı bu şekilde tarifleyerek İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e de bir çağrıda bulunuyor: “Sayın Seehofer, gelin bunu polis suç istatistiklerine dahil edelim. Böylece bir adım daha ilerlemiş oluruz.”

Yıllardır söylüyoruz: Kadın cinayetlerinin temelinde varlığımıza, nefesimize karşı bir düşmanlık var. Bizi kendileriyle eşit görmeyenlerin öfkesi ve hıncı var. Almanya’daki kız kardeşlerimizin kadın cinayetlerini ‘kadın düşmanlığı’ olarak görün, daha ağır cezalandırın inadı, Adalet Bakanlığı’nın artık kulaklarını tıkayamayacağı bir mücadelenin kazanımı.