Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi halinde mali yardımları keseceklerini duyurdu.

Almanya: Taliban ülkeyi ele geçirip şeriat getirirse Afganistan'a bir cent bile vermeyiz

ABD ve NATO’nun çekildiği Afganistan’da emperyalist müdahalenin ardından bir enkaz kaldı. Ülkede Taliban ilerlerken büyük bir mülteci sorunu ortaya çıktı.

Afganistan'da vilayet merkezlerinin birer birer ele geçirerek hakimiyet alanını hızla geliştiren Taliban dış basına şeriat yönetimi açıklamaları yaparken, Almanya’dan Taliban’la ilgili açıklama geldi.

ZDF'ye konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Afganistan'a her yıl 430 milyon avro temin ediyoruz. Taliban ülkeyi ele geçirir ve şeriat hukuku getirirse, bir cent bile vermeyiz" dedi.

AFGAN SIĞINMACILAR AB'Yİ BÖLDÜ

Sığınma başvuruları reddedilen Afganların sınırdışı edilmesi tartışması Avrupa'yı bölmüş durumda. Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya, Belçika ve Yunanistan, başvuruları reddedilmiş ve tüm yasal yolları tüketmiş olan Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesi için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na geçen hafta bir mektup yazmıştı. Ancak Afganistan'daki güvenlik durumu kötüleşirken, Hollanda ve Almanya bu karardan geri adım attı. Yunanistan ise Avrupa Birliği'nin 2015'teki göç krizinin bir benzerini kaldıramayacağını savunarak bu konuda Türkiye'ye daha fazla yardım yapılmasını önerdi.

TALİBAN’IN İLERLEYİŞİ

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararının ardından saldırıları zirve noktaya ulaşan Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de peşi sıra ele geçiriyor.

ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha Anlaşması'na göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021'den önce vilayet merkezlerine saldırmayacağını ilan eden Taliban, ABD hava saldırılarını gerekçe göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

Taliban, son 6 günde biri ülkenin güneybatısında, biri batısında, diğer beşi kuzey ve kuzeydoğuda olmak üzere toplam 9 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldı.

Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 25'sını halen kontrolünde tutuyor.

Taliban'ın kontrolüne giren yerlerdeki ilk icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkumları serbest bırakmak oluyor.

ABD istihbarat yetkilileri, Taliban’ın 90 gün içerisinde başkent Kabil’i ele geçirebileceğine dair analizler yaparak öngörüde bulunuyor.