Almanya'da son açıklanan ekonomik büyüme beklentileri raporuna göre 2020 yılında ülke ekonomisinin yüzde 6,5 daralması tahmin ediliyor

Almanya tarihinde en büyük ekonomik daralma

Egehan Ünlü-Berlin

İktisat Uzmanları Konseyi, Salı günü açıkladığı raporda Almanya için büyüme beklentilerini yayımladı. Konseye göre koronavirüs salgını neticesinde Almanya’da ekonominin 2020 yılında yüzde 6,5 daralması bekleniyor. Euro bölgesi için daralma beklentisi ise yüzde 8,5.

Raporda 2020 yılındaki iktisadi gelişme iki aşamaya ayrılıyor. İlk yarıyıldaki güçlü bir düşüşten sonra yazdan itibaren gelen temkinli bir toparlanma süreci sonucunda; Alman ekonomisi için 2021 yılında yüzde 4,9’luk bir büyüme bekleniyor.

Dünya ekonomisi konseyin Mart’taki öngörülerine göre daha fazla zarar görmüş, salgını kontrol altına alma tedbirleri ise halen tamamıyla kalkmış durumda değil. Bu sebeple konseyin Mart ayında açıkladığı senaryoda öngörülen „V“ şeklindeki büyüme grafiğinin dip noktasının daha da derin gerçekleşeceği yeni açıklanan raporda ortaya konuldu. Yeni raporda 2020’de reel GYSH’nin yüzde 6,5 daralacağı öngörülüyor. Konsey 2021 yılı içinde ise ekonominin yüzde 4,9 büyüyerek, salgın öncesi seviyeyi yakalamanın ancak 2022 de mümkün olabileceğini ortaya koyuyor. İşsizliğin de önümüzdeki aylarda artması, 2021 yılında ise yavaş yavaş azalması bekleniyor.

almanya-tarihinde-en-buyuk-ekonomik-daralma-747955-1.

Salgının Dünya ekonomisinde yol açtığı derin resesyon, Almanya’nın ihracatı üzerinde belirgin bir negatif etki yarattı. Almanya’nın ihracata dayalı ekonomisinin toparlanması da uluslararası konjonktürle yakından alakalı. Euro Bölgesi’nde reel GYSH’nin 2020’de yüzde 8,5 daralması, 2021 için ise yüzde 6,2’lik bir toparlanma bekleniyor.

Bu beklentilerin gerçekleşmesi salgının seyrine yakından bağlı bulunuyor. Konsey enfeksiyon rakamlarının artması ve salgınla mücadele tedbirlerinin tekrar ağırlaşması halinde, toparlanmanın daha uzun süreceğini vurguluyor.

Konsey Başkanı Lars Feld salgının Almanya tarihinin en büyük daralmasına yol açacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

‘’5’li İktisat Bilgeleri’’ adı da verilen, Ekonomik Gelişmenin Değerlendirilmesi için Uzmanlar Konseyi (Der Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung) hükümete ve kamuoyuna düzenli aralıklarla ekonomik gelişmelerle ilgili raporlar vererek karar alma süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. 1963’de kurulan ve beş iktisatçıdan oluşan konseyin üyeleri hükümetin önerisi üzerine cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.