Almanya’da işveren ile sendikalar arasında gerçekleşen toplu iş görüşmelerinde 2,5 milyon kamu çalışanına toplam 3000 avro enflasyon tazminatı ikramiyesi, 200 avro baz tutar ve 1 Mart 2024’ten itibaren yüzde 5,5’lik maaş çizelgesi etkili zam verilecek.

Almanya’da uzlaşma sağlandı: Kamu çalışanlarına 3 bin avro enflasyon tazminatı
Almanya'da sendikaların yaptığı grevler geniş bir katılıma sahne olmuştu. (DepoPhotos)

BirGün ALMANYA

Almanya’da federal hükümet ile yerel yönetimlerle (VKA und Federal Yönetim) işçileri temsil eden sendikalar arasında çalışanlara zam konusunda anlaşmaya varıldı. Almanya’da kamu kurumlarındaki işlerin yanı sıra toplu taşıma, tren seferleri, hava, deniz, nehir ulaşımı durduran uyarı grevlerinin ardından gerçekleşen üç toplu görüşmede sonuç alınamamış, uzlaştırma kurulu oluşturulmasına karar verilmişti.

Uzlaştırma komisyonu, federal ve belediye yönetimlerinde çalışan yaklaşık 2,5 milyon kamu sektörü görevlisi için uzlaşma tavsiyesini açıklamıştı. Öneri enflasyon farkı, ek ödeme ve maaşlarda yüzdelik oranda artıştan oluşan bir karışım öngörüyordu.

Uzlaştırma komisyonunun tavsiyesi temelinde Birleşik Hizmetler Sendikası ver.di, ile federal ve yerel yönetimler önceki gün dördüncü görüşmeyi gerçekleştirdi. Tarafların dördüncü müzakerede arabulucunun önerisini büyük ölçüde esas aldığı belirtildi. Sendikanın açıklamasına göre taraflar, kamu çalışanlarına toplam 3 bin avro enflasyon tazminatı ikramiyesi, 200 avro baz tutar ve 1 Mart 2024’ten itibaren yüzde 5,5’lik maaş çizelgesi etkili artışı içeren bir karışım verilmesin konusunda anlaşmaya vardı. Toplu iş sözleşmesinin Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacağı süresinin ise 24 ay olacağı kaydedildi.

Toplu iş sözleşmesinin detaylar şöyle;

  • Çalışanlar vergi ve harçlardan muaf 3 bin Avro tutarında enflasyon farkı alacaklar.
  • Ödeme Haziran 2023’te net 1.240 Avro ile başlayacak.
  • Temmuz 2023’ten Şubat 2024’e kadar ve Şubat 2024 dahil olmak üzere her ay net 220 Avro ödeme yapılacak.
  • Çalışanların geliri 1 Mart 2024’ten itibaren 200 avro artı yüzde 5,5’lik bir taban tutarla artacak ve bu da maaş çizelgesini etkileyecek.
  • Çıraklar ve stajyerler ve stajyerler Haziran 2023’te 620 avro ve Temmuz 2023’ten Şubat 2024’e kadar olan dönemde aylık net 110 avro enflasyon tazminatı ödemesi alacaklar.
  • Eğitim ödenekleri Mart 2024’ten itibaren 150 Avro artırılacak.
  • Toplu iş sözleşmesi 31 Aralık 2024 tarihine kadar 24 ay süreyle geçerli olacak.

“GELECEĞE YATIRIM”

Geçtiğimiz hafta yapılan uzlaştırma komisyonu toplantılarında İşçi tarafını temsil eden Eski Bremen Eyalet Meclisi Üyesi, Uzlaştırma Komisyonu Başkanı Prof. h.c. Hans-Henning Lühr tavsiye kararıyla ilgili, “Hakemler olarak yeni bir yola girdik. 2023 yılı için bir enflasyon ayarlaması yapılacak ve 1 Mart 2024’ten itibaren doğrusal bir artışla birlikte temel bir miktar belirlenecek. Bu karışım, elbette çok para ödeneği gereken adil bir çıkar dengesidir. Geleceğe yönelik bir kamu hizmeti için iyi bir yatırım. Sürdürülebilir bir kamu hizmeti için iyi bir yatırımdır” demişti.

İşvereni temsilen komisyonda yer alan, Uzlaştırma Komisyonunun İkinci Başkanı Saksonya eski Başbakanı Prof. Dr. Georg Milbradt da “Yüksek enflasyon oranlarını, çalışanların ve aynı zamanda vergi ve harç mükelleflerinin çıkarlarını göz önünde bulundurarak, olağandışı miktara rağmen uzlaştırma komisyonunun tavsiyesini destekleyebilir ve bu temelde toplu uyuşmazlığın hızlı ve dostane bir şekilde çözülmesini umabilirim” ifadesini kullanmıştı.