Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Azap, Türkiye’de kamuoyuyla paylaşılan vakaların sadece PCR testi pozitif çıkan kişiler olduğunu söyledi. TTB'den yapılan açıklamada, "Biz söyledik. Açıklamamakta ve saymamakta ısrar nedendir? ifadeleri kullanıldı

Alpay Azap: Kamuoyuyla paylaşılan vakalar PCR testi pozitif çıkmış kişiler

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’de kamuoyuyla paylaşılan vakaların sadece PCR testi pozitif çıkan kişiler olduğunu belirterek, mevcut vaka kadar daha Covid-19 hastası olabileceğini söyledi.

Bilim Kurulu üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, Medyascope'tan Fırat Fıstık'a koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de koronavirüs testi negatif çıksa da klinik bulguları Covid-19'a işaret eden hastaların da kayıtlarının tutulduğunu açıklayan Prof. Azap, söz konusu hastalara da Covid'miş gibi yaklaşıldığını söyledi.

Hastalığın tanısında kullanılan PCR testlerinin çok duyarlı olmadığını hatırlatan Alpay Azap, hastanın öyküsündeki ipuçları ve klinik bulguları göz önünde bulundurularak tedaviye başlandığını da sözlerine ekledi.

alpay-azap-kamuoyuyla-paylasilan-vakalar-pcr-testi-pozitif-cikmis-kisiler-722367-1.

"PAYLAŞILAN RAKAMLAR SADECE PCR TESTİ POZİTİF ÇIKMIŞ KİŞİLER"

Halk Sağlığı Yönetim Sistemi adındaki elektronik ortamda tüm bu hastaların kayıtlarının tutulduğunu anlatan Azap, kamuoyuyla paylaşılan rakamların sadece PCR testi pozitif çıkmış kişilerden oluştuğunu söyledi.

Olası vakaların sonradan da toplam rakama dahil edilebileceğini ifade eden Prof. Azap, bazı ülkelerin bu yöntemle sayı düzeltmesi yaptığını belirtti.

Bu durumun koronavirüs vaka sayısını 10-20 kat artırmayacağını açıklayan Azap, “Sonuçta testin yakalayamadığı grup. Bizim klinik olarak düşünüp tedavi başladığımız grup eklenecek” derken, bunun da toplam sayıyı en fazla bir kat artıracağını belirtti

TTB: AÇIKLAMAMAKTA VE SAYMAMAKTA ISRAR NEDENDİR?

Türk Tabipleri Birliği, Prof. Dr. Alpay Azap'ın Türkiye’de kamuoyuyla paylaşılan vakaların sadece PCR testi pozitif çıkan hastalar olduğunu duyurmasının ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Biz söyledik, Bilim Kurulu üyesi söylüyor, Dünya Sağlık Örgütü talep ediyor. Açıklamamakta ve saymamakta ısrar nedendir?" denildi.