Açık ve Net programına konuk olan Alper Taş, Sol Parti'yi anlattı. Taş, " ÖDP artık eski dönemin savunma partisiydi. 2019'da dünya değişti. Kapitalizm insanlığa bir çare olamadı sola ve sosyalizme dair değerlerin arandığı bir dönemdeyiz" dedi

Alper Taş Sol Parti'yi anlattı

Alper Taş, bu akşam HaberTürk'te yayımlanan Kübra Par'ın sunduğu "Açık ve Net" programına konuk oldu. Kübra Par'ın "Özgürlük ve Demokrasi Partisi ismini neden değiştirdiniz?" sorusuna, "Konuşmaya başlarken Özgürlük ve Demokrasi Partisi dediniz. Demek ki 23 yıldır Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin açılımını benimsetememişiz. En basitinden net ve açık bir kimlik olması için SOL Parti" şeklinde yanıt verdi.

"Elbette sadece tabela ile isim değişikliği ile ilgili bir şey değil. Biz isim değişikliği ile yeni bir döneme giriyoruz" diyen Taş, "Bu daha bir başlangıç. Mayıs haziran ayında program yenileyeceğiz, örgütsel yapılanmamızı, kültürümüzü, tarzımızı, anlayışımızı yenileyeceğiz. Düzeni ve bu rejimi değiştirmek için bu değişikliğe gireceğiz" dedi.

Par'ın "Kadrolar aynı kalacak mı?" sorusuna ise "Hayır, değiştireceğiz tabii ki. Mayıs Haziran ayındaki kongre sürecinde yeni, genç, kadın arkadaşlar bu sürecin başında olacak" diyerek cevap verdi.

"Bizde tek adam rejimi yoktu, 3 kadın 2 erkekten oluşan başkanlar kurulumuz vardı. Bitmemiş bir süreçten bahsediyoruz ama gelecek dönem SOL Parti, gençlerin ve kadınların partisi olacak"

Par'ın "ÖDP'den farkı ne olacak? Şu gömleği çıkarıp bu gömleği giyeceğiz diyecek olursanız nasıl anlatırsınız?" sorusunu yanıtlayan Taş, "Bizde gömlek çıkarma yok. Bizim gömleğimiz temiz başkaları gibi gömlek çıkaranlardan olmadık. Bizim tarihsel bir sürecimiz var; eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya özleminin taşıyıcılarıyız" ifadelerini kullandı.

Taş sözlerine şöyle devam etti:

"Bu isim değişikliğine neden girdik? Bizi bu değişikliğe iten; 96 yılında kurduğumuz ÖDP'yi anlamlandıran bütün dünya ve Türkiye değişmesi. ÖDP artık eski dönemin bir savunma partisiydi. Solun bir birlik partisi olarak bir dönemin itiyacına yanıt verdi. Biz ÖDP'yi kurarken dünyada kapitalizmin mutlak egemenliği vardı. Burada sola ve sosyalizme dair değerler sorgulanıyor, tu kaka deniliyordu. O dönemin ürünü olarak ÖDP kendi yolunu çizmeye çalıştı. Ama 2019'da bu tamamen değişti. Artık sorgulanan kapitalizm. Kapitalizm insanlığa bir çare olamadı sola ve sosyalizme dair değerlerin arandığı bir dönemdeyiz.

Solu bütünüyle oyla ölçmek doğru değil. Solun insanlarla kurduğu ilişki de seçmen ilişkisi değil. Biz insanları ortak bir yürüyüşe, kendilerinin söz, yetki ve karar olacağı bir demokrasiye davet ediyoruz. Elbette sola dair eksikler var. Sol bu kadar zayıfki sağ bu kadar güçlü, Türkiye bu krizin içinde, insanlar intihar ediyor. Fikren değil maddi manada güçlü bir sol olamadığımız için toplum bu kadar çürüdü, toplu intiharlar arttı. Maddi yıkım var, ekolojik yıkım var... Dünyada bir kriz var bu krizin Türkiye'de yansıması da 17 yıllık AKP rejiminin siyasal islamcı ve neoliberal piyasacı zihniyeti le atbaşı giden bir süreç.

Eski düzen bitiyor ama yeniyi inşa etmiş değiliz. İşte ÖDP'nin attığı bu hamle yeniye dair bir çağrı. Bu memleket hep sağa mı mahkum kalacak? Bu memlekete sol lazım bu iddia ile yola çıkmak lazım. Sol emektir sağ sermaye, sol barıştır sağ savaş...

Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, kabuslarımızdan başka kaybedecek hiç bir şeyimiz kalmadı. Akşam yatağa giridiğimizde rahat uyuyabiliyor muyuz?

KANAL İSTANBUL

"İstanbul zaten büyük bir yıkım altında, yaşanılamaz bir şehir haline gelmiş. Zaten İstanbul'un üstünde bir yük varken yeni bir yerleşim yeri açma çabasına giriyorsunuz. Beceri insanları İstanbul'a getirmekte değil, doğduğu yerde yaşatabilmekte. Anadoluya yatırım yapın. İşsizliği ortadan kaldırın. Deprem kapıda bu paraları önlem için kaldırın."