Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Alsancak’ta eski tütün depolarının bulunduğu arazi için dava açacağını duyurdu.

Alsancak’taki tartışmalı arazi davalık oldu

BİRGÜN EGE

İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semtindeki eski tütün depolarının bulunduğu alan yeniden tartışma konusu oldu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, ilk planlaması Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ve Büyükşehir Belediyesi'nin yeniden planlama yaptığı İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener'in de ortak olduğu Artı Üç Yapı Sanayi'ye ait arazi için dava açacağını duyurdu.

Oda tarafından yapılan açıklamada, “Geçmişte mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait olan ve planlarda ‘Resmi Tesis Alanı’ kullanım kararında kalan parselin, imar planları aracılığı ile özelleştirmeye konu edildiği, taşınmazın özel sermayeye devri için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından üç defa kamusal kullanım kararının kaldırılmaya çalışıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca onaylanan planların, şubemiz tarafından açılan davalar sonucunda Danıştay 6. Dairesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildi” denildi.

YAŞANAN SORUNLARI DERİNLEŞTİRECEK

Yapılan işlemin mahkemelerin iptal kararlarının yok sayılması anlamı taşıdığı belirtilen açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince kabul edilen yeni planında da, iptal edilen imar planlarında yargı kararlarıyla saptanan eksiklik ve aykırılıkların aynı şekilde yer aldığı; yoğunluğun arttırıldığı, ancak artan nüfusun ihtiyacına yönelik mevzuat ile öngörülen donatı miktarının ayrılmadığı, planların bütünlüğünü bozucu nitelikte. Mevcut ulaşım sisteminde yaşanan sorunları derinleşecek” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Geçmişte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan planlara karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da dava açılmış olması nedeni ile İzmir Büyükşehir Belediyesinden, bilirkişi raporlarında da desteklendiği üzere, alanın kamusal niteliğinin koruması, bunun için mücadele etmesi gerekirken, kendisi ile çelişkili bir tutum geliştirmesinin anlaşılır değil. Yapılan bütün bu iş ve işlemlerin, kent planlamasını, kamu ve toplum yararı hedefinden uzaklaştırdığı, yaşanabilirliğe katkı koyacak kamusal alanların yok edilmesinin her türlü mevzuata da aykırı.”