Her sezon öncesi yaptığımız ve artık klasikleşmiş bir hale getirdiğimiz Süper Lig’de yeni sezon öncesi yapılan transferler arasında çok fazla konuşulmayan ama takımlarına katkı yapması muhtemel 10 oyuncuyu ele alalım.

Alternatif 10 bomba transfer

1- Deni Milosevic (Konyaspor):

“Adı ‘ic’ ile biten bir futbolcunun kendi ülkesinden başka bir ülkede oynaması zordur” demişti Milosevic, Belçika alt yaş gruplarındaki ulusal takımlarda forma giydikten sonra Bosna’yı seçerken. Hoş Zlatan Ibrahimovic’in adını duymadığını söylemek hayal ürünü olur. Geçen sezonu Standard Liege’den kiralandığı Waasland-Beveren’de geçiren orta saha oyuncusu, 2015 yılında ülkesinde yılın genç oyuncusu seçilmişti. Konyaspor’un ligdeki ilk 2 maçında da forma giydi ve 1 asist yaptı. Bosnalı oyuncunun uzak şutları da bir hayli etkili.

2- Cheick Diabate (Osmanlıspor):

8 yılı aşkın bir süredir Fransa’da forma giyen ve ülkenin kalbur üstü takımlarından Bordeaux’da sürekli kendisine yer bulan bir golcü Malili Diabate. Şimdilik Osmanlıspor’a geçtiğimiz sezon katılmış golcü oyuncular için kulübede bir rotasyon oyuncusu olacak gibi duruyor, zira Mustafa Reşit Akçay onu bu sezonki tüm resmi maçlarda oyuna sonradan göndererek kullandı. Diabate, Bordeaux kulübünün son başarısı olan 2012-13 sezonu Fransa Kupası şampiyonluğunda, rakip Evian’ın 3-2 mağlup edildiği finalde 1’i kupayı getiren olmak üzere 2 gol kaydetmişti.

3- Joshua John (Bursaspor):

Tipik bir Hollandalı açık oyuncusu Joshua John. Alkmaar doğumlu, profesyonel olmadan önce Ajax altyapısından şöyle bir geçmiş olan John, son 3 sezondur Danimarka Ligi takımlarından Nordsjælland’ın ilk 11’inin değişmez oyuncusuydu. Hamza Hamzaoğlu onu 2-0 mağlup olunan Başakşehir maçında kulübeden oyuna sürdü. John’un bu tür süratli kanat oyuncularında zaman zaman eksikliği hissedilen bir özellik açısından avantajı da var, son vuruşları oldukça iyi.

4- Jan Durica (Trabzonspor):

Tam 84 kez Slovakya Ulusal Takımı’nın formasını giymiş ve uzun yıllar Lokomotiv Moskova defansının belkemiğini oluşturmuş Durica 34 yaşında transfer yaparak Trabzon semalarına geldi. Ersun Yanal onun tecrübesinden komşusu Ujfalusi gibi yararlanmayı düşünüyor olmalı ki Trabzonspor’un ligde çıktığı 2 maçta da defansın göbeğine yerleştirdi. José Bosingwa, 30’undan sonra geldiği Trabzon defansında büyük övgü almıştı. Slovakyalının performansı da aynı seviyede olabilir.

5- Bart van Hintum (Gaziantepspor):

PEC Zwolle, Ajax’ı 2013-14 sezonu Hollanda Kupası finalinde 5-1 mağlup edip tüm ülkeyi şok ettiğinde Van Hintum da sol bekte sahadaydı. Ülke futbolunun en istikrarlı futbolcularından olan 29 yaşındaki oyuncu sakatlık yaşamadığı zaman nerede ise maç kaçırmıyor. Twente’nin cazip teklifini reddetmesi üzerine bonservis bedeli ödenmeden transfer edildiği de göz önüne alınırsa gayet yerinde bir hamle olduğunu söyleyebiliriz. İsmail Kartal da ona çoktan sol beki teslim etmiş görünüyor.

6- J. Armel Kana-Biyik (Kayserispor):

1990 Dünya Kupası’nda Kamerun ile çeyrek final oynayan efsane Kamerunun defansının belkemiği André Kana-Biyik’ın oğlu Jean Armel. Babası gibi Fransa’da başlayan kariyerini ondan farklı olarak Fransa dışında devam ettirme kararı aldı ve Kayserispor’a transfer oldu. Baba Andre oğlunu da kendisi gibi bir savunma oyuncusu olarak yetiştirmiş. Rennes formasını 5 yıldır kimseye bırakmayan 27 yaşındaki oyuncu son 2 sezondur Toulouse’da daha çok bir rotasyon oyuncusuydu.

7- Andre Biyogo Poko (Karabükspor):

İşte bir nokta transfer daha ve yine Bordeaux’dan Süper Lig’e gelmiş bir isim. Defansa dönük orta saha oyuncusu olarak görev yapan Poko, 23 yaşında ve Gabon formasını çoktan 36 kez giymiş durumda. Igor Tudor’un takımı Çaykur Rizespor’u 3-0 mağlup ederken 1 de asistin altına imzasını atan futbolcu, aynen Diabate gibi, Bordeaux’nun 2013’te kazandığı Fransa Kupası’na önemli katkıda bulunan oyunculardandı. Geçtiğimiz sezon da Ligue 1’de 25 maça çıktı.

8- Wilde-Donald Guerrier (Alanyaspor):

Hüseyin Kalpar bu ülkenin yetiştirdiği en emektar hocalardan birisi ve görevine devam ederse aralık ayında Alanyaspor’un başında 2 seneyi doldurmuş olacak. Bu ülkenin orta karar takımlarında görev yapan bir teknik adam olarak büyük bir başarı. Guerrier, son 3 sezondur Ekstraklasa’da Wisla Krakow forması giyiyordu. Sol kanatta hem bek hem açık pozisyonunda oynayabilen Haitili futbolcu, 2. haftada oynanan Antalya derbisinde 1 de gol kaydetti.

9- Vagner Love (Alanyaspor):

Kesinlikle listenin en kariyerli futbolcusu. CSKA Moskova ile Rusya ve UEFA Kupası şampiyonlukları, 20 kez giydiği Brezilya forması ve kariyeri boyunca kaydettiği 250’ye yakın gol ile ligimizin bu sezonki en büyük renklerinden olacak. Onunla özdeşleşmiş renkli predatör saçları artık yok ancak 32 yaşında ülke defans oyuncularını bir hayli rahatsız edeceği bir gerçek. Hüseyin Kalpar’ın takımı geldiği gibi gitmeyecek şu andaki görüntü bunu gösteriyor.

10- Vedat Muriqi (Gençlerbirliği):

Bu listeyi yıllardır yapıyoruz ve ilk kez bir istisnaya yer veriyoruz, zira Muriqi zaten ülkemizde top koşturan bir isimdi, ancak Gençlerbirliği’nin, Giresunspor’dan transfer ettiği futbolcu istisna olmayı hak ediyor. 22 yaşındaki Kosovalı futbolcu Giresun’da müthiş 2 sezon geçirdi ve bu sezon da İbrahim Üzülmez’in jokerlerinden birisi olacak. İlk hafta Gaziantepspor ağlarını havalandırmayı başardı. Stancu iş yapmadığında akla gelen ilk alternatif olacak.