Sebep gündem değiştirme arzusu mu, güç sarhoşluğu mu, ikisi birden mi bilemiyorum ama devlet büyüklerimizin eğitim alanındaki tutkuları beni gerçekten çok etkiledi. Hatta söylediklerinin bir kısmına ikna bile oldum. Yani bence de bu düzeyde bir medeniyet kaybını belki de ancak zorunlu dersler paklar. Ama galiba benim faydalı olacağını düşündüğüm zorunlu dersler biraz farklı.

Aslında insanın herkesi kendi istediğine benzetme güdüsü ne kadar kuvvetli olsa da biraz sakince düşününce zorla güzellik olmayacağını hatırlıyorsunuz. Ne var ki, bize tepelerden buyruk üzerine buyruk yağdıran büyüklerimiz Nuh diyor peygamber demiyor, zorla diyor, isteseniz de istemeseniz de diyor. El mahkûm, buyurun size alternatif zorunlu ders önerileri. Önce yeterli sayı ve yetkinlikte öğretmen yetiştirmek için 3 yıl sabretmek şartıyla…

YÜZME

Üç tarafı denizlerle dört tarafı düşmanlarla çevrili ülkemizde suyla ilişkimizi düzelterek işe başlayabiliriz. Türkiye’de MEB verilerine göre yaklaşık 30.000 ilkokul var. Her 30 okul bir havuzu paylaşırsa bin adet yarı-olimpik yüzme havuzuna ihtiyaç var. Hepsi yeni inşa edilecek olsa – ki eminim TOKİ istese bunu hızla halleder – tahminen 500 milyon avroluk bir yatırım yeterli. Yani milletin sarayına harcanan para kadar. Ulaşım sorunu da ekstra istihdam demek sonuçta, eğer fikir akla yatarsa mesele değil (alternatif zorunlu ders: dans).

TARIM

“Çocuklarınıza Çince ve tarım öğretin” diye bir Amerikan şakası duymuştum. Çince de fena fikir değil ama tarım gitgide yeniden önem kazanan bir kavram. Michelle Obama Beyaz Saray’ın bahçesine sebze ekiyor, tohum meselesi giderek daha fazla konuşuluyor, ve Türkiye her yıl 3-4 milyon ton buğday ithal ediyor. Çocuklara tarım öğretirsek belki büyüyünce her yere bina dikerek tam gaz yol aldığımız ekolojik cehenneme ulaşamadan bizi durdururlar (alternatif zorunlu ders: yazılım).

MÜZİK

Her okula bir kanun, bir elektrikli piyano, onar adet bağlama ve klasik gitar, onlarca tef, iyi birer müzik seti almak ne kadara patlar sizce? Toptan alımı da düşünürsek, en fazla 300 milyon YTL. Ayıptır, milletin sarayının maliyetinin hiç değilse dörtte birine ulaşalım derseniz güzel birer de davul seti ekleyelim listeye. Yalnız blok flüt ve mandolin yasak (alternatif zorunlu ders: affedersiniz heykel).

MÜNAZARA VE AHLAK BİLGİSİ

Tartışmayı becerebilen bir kuşak yetiştirelim diyenlerdenseniz bu ders tam size göre! İkna olmayı, ikna etmeyi ve tartışmanın başında bunlara açık olmayı öğrenen çocuklar doğal olarak içinde bulundukların toplumun ahlak çıtasını da yükselteceklerdir, ayrıca grup halinde çalışmak zorunda kalacakları için olası baskıcı rejim tehlikelerine, tek adam rejimi heveslerine karşı bize göre daha uyanık olacaklardır (alternatif zorunlu ders: entelektüel namus ve medya okuryazarlığı).

PSİKODRAMA

Psikodrama, kurucusu Moreno tarafından “gerçeğin eylem yoluyla yeniden keşfi” olarak tanımlanan bir teknik. Terapiyle dramanın, oyunla şifanın bir arada olduğu, zaman içinde grup içinde gelişen güven duygusuyla her türlü sorunun ele alınabildiği bir alan. İfade edilmesi en zor şeylerin bile paylaşılabileceği bir ortam. Çocukların küçük yaştan itibaren duygularını daha iyi ifade edip birbirlerine daha çok güvendikleri bir ülke fena olmazdı herhalde (alternatif zorunlu ders: hayal kurma atölyesi).

Hiçbiri yapılamıyorsa, o zaman yüce devletimizden tek ricam, Pertev Naili Boratav’ın “Nasreddin Hoca” kitabını ortaöğretim için zorunlu ders kitabı yapmaları. Sadece o fıkraların hakiki versiyonlarının farkına varmak bile bize şifa verebilir çünkü.