Altılı Masa, 11'inci kez İYİ Parti ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıda, cumhurbaşkanı adayı ve Hükümet Programı niteliğinde olan Ortak Politikalar Metni ele alındı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından, genel başkanların imzasıyla ortak açıklama yayınlandı. Altılı Masa'nın 'Millet İttifakı' olarak tanımlandığı açıklamada, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis kararı olmadan aday olmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Altılı Masa 11'inci kez bir araya geldi

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve DEVA Partisi’nden oluşan Altılı Masa, bugün İYİ Parti'nin ev sahipliğinde 11'inci kez toplandı.

Altılı Masa'nın ikinci tur kapsamındaki 11'inci toplantısı, İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Liderler Buluşması"na makam araçlarıyla ayrı ayrı gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu parti genel merkezinin kapısında karşıladı.

TOPLANTIDAN GÖRÜNTÜLER

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118437-1.

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118438-1.

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118430-1.

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118426-1.

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118427-1.

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118428-1.

altili-masa-11-inci-kez-bir-araya-geldi-1118429-1.

GÜNDEMDE NELER VAR?

Masa'nın ikinci tur beşinci buluşmasındaki en önemli gündem başlığı, cumhurbaşkanı adayının nitelikleri oldu.

Masa'nın kamuoyu yoklamalarının yanı sıra adayın, ‘masadaki liderlerle eş güdüm halinde çalışan, ülkenin sorunlarına hakim ve masanın çalışmaları ile yakından ilgili’ olmasına dikkat edilecek. Muhalefet kulislerinde bu kriterlere en yakın kişinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğu konuşulurken adayda tüm liderlerin hemfikir olması gerektiği dile getirildi.

HÜKÜMET PROGRAMI VE PARLAMENTER SİSTEM

Masanın diğer gündemi 30 Ocak’ta kamuoyuna açıklanacak olan “Ortak Politikalar Metni" ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası oldu.

Ankara’da ATO Congresium’da, 30 Ocak'ta gerçekleştirilecek toplantıda açıklanacak Ortak Politikalar Metni'nde yargı bağımsızlığının sağlanması, TBMM’nin yasama işlevinin yeniden artırılması, kadın haklarına yönelik ulusal ve uluslararası sözleşmelerin yeniden yürürlüğe girmesi gibi hedefler, bu metinle birlikte kamuoyuna duyurulacak. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, kamu, özel iş birliği projelerinin yeniden ele alınması gibi hedeflerin de metinde yer alması bekleniyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI DESTEK VERMİŞTİ

CHP'li büyükşehir belediye başkanları, dün CHP Genel Merkezi'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmişti.

Toplantıda cumhurbaşkanı adayı da gündeme gelmiş, belediye başkanları adayın ne zaman açıklanacağını sormuştu. Kulislere yansıyan bilgilere göre CHP Lideri, şubat ayını işaret etmişti. Belediye başkanları, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek vermiş ve cumhurbaşkanı adayının bir an önce açıklanmasını talep etmişti.

TOPLANTI SONRASI ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından, genel başkanların imzasıyla ortak açıklama yayınlandı. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Altılı Masa kendini ilk kez ‘Millet İttifakı’ olarak tanımladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis kararı olmadan aday olmasının mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, Anayasa'yı yok sayan bu kararın kabul edilmeyeceği bildirildi. Açıklamada ayrıca, toplantıda Millet İttifakı’nın seçeceği Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğinin konuşulduğu kaydedildi.