Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde 21 Ağustos'ta yapılacak son tur görüşmede liderlere sunulacak 'Olgu ve Algı Arasında Altılı Masa' başlıklı araştırmanın sonuçları ortaya çıktı. Buna göre, katılımcıların yüzde 49,8’i altılı masanın işbirliğinin kalıcı olacağını, yüzde 49,1’i altılı masanın AKP karşısında bir alternatif olabileceğine inanıyor. 2023 seçimlerinde altılı masayı oluşturan ittifakın kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 45,7 oldu.

Altılı masaya sunulacak anketin sonuçları ortaya çıktı

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin çevresinde bir araya geldiği 'altılı masanın' toplumda ne kadar karşılık bulduğu araştrma konusu oldu.

kisadalga.net'ten Mahmut Aydın'ın haberine göre, 21 Ağustos'ta Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde yapılacak son tur görüşmede liderlere sunulacak 'Olgu ve Algı Arasında Altılı Masa' başlıklı araştırma ADAMOR tarafından temmuz ayında tamamlandı.

Araştırmaya göre, halkın yüzde 49,8’i altılı masanın işbirliğinin kalıcı olacağını düşünüyor. Bunda liderlerin her ay düzenlediği toplantının etkili olduğu ifade edildi.

Halkın yüzde 49,1’i altılı masanın AKP karşısında bir alternatif olabileceğine inanıyor. Masanın Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olmasını sağlayacağına inanların oranı ise yüzde 48,5.

ALTILI MASA UMUT OLDU MU?

Araştırmaya göre halkın yüzde 44,5’i 6’lı masanın topluma umut olduğunu düşünüyor. 2023 seçimlerinde altılı masayı oluşturan ittifakın kazanacağını düşünenlerin oranı da yüzde 45,7.

Halkın yüzde 47,8’i ise altılı masanın kendisini topluma yeterince anlatamadığı görüşünde. Bu eleştiriyi getirenlerin HDP seçmeni ile Millet İttifakı'na oy verenlerden oluşması dikkati çekti.

CUMHURBAŞKANI ADAYINI KİM BELİRLESİN?

Katılımcılar, altılı masada partilerin aldıkları oy oranında temsil edilmesini istiyor. Millet İttifakı'na oy veren seçmelerin yüzde 74,2’si masadaki partilerin oy oranlarını göre temsil edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu durum, “CHP ve İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemede daha fazla söz sahibi olsun” şeklinde değerlendiriliyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 44,8’i, “HDP’nin altılı masanın gizli ortağı” olduğuna inanıyor. Bu sonuçta Cumhur İttifakının propagandasının etkisi olduğu değerlendiriliyor. HDP’nin masada olduğuna inanların yüzde 61,4’ü Cumhur İttifakı seçmeni. Ancak ilginç bir şekilde HDP seçmenlerinin yüzde 52’si de partilerinin altılı masada olduğuna inanıyor.

Araştırmaya göre, HDP seçmenlerinin yüzde 79,6’sı partilerinin 6’lı masada yer alması gerektiğini düşünüyor. Millet İttifakı seçmenlerinin ise sadece yüzde 21,7’si HDP’yi 6’lı masada istiyor.

ALTILI MASA İKTİDARA GELİRSE...

Araştırmaya göre, halkın yüzde 50,6'sı altılı masa iktidara gelirse toplumun adalete olan güveninin artacağına inanıyor. Yüzde 49,4'ü toplumsal barışın artacağını, yüzde 48,8'i ekonominin düzeleceğini, yüzde 45,1'i de Türkiye'nin uluslararası itibarının artacağı görüşünde. Katılımcıların yüzde 51,3'ü altı farklı partinin oluşturacağı bir koalisyonun istikrarı koruyacağına inanıyor.