66. Berlin Uluslararası Film Festivali'ne Coen kardeşlerin filmi 'Hail, Caesar!' ile dün akşam start verildi. 77 ülkeden 434 filmin gösterildiği festivalde Altın Ayı ödülü için 18 film yarışacak

Sinema dünyasında tüm gözler Avrupa'nın en önemli festivallerinden Berlin Uluslararası Film Festivali'ne çevrilmiş durumda. Bu yıl GenerationK bölümünde 'Mavi Bisiklet', 'Genç Pehlivanlar' ve 'Rauf', Forum bölümünde 'Toz Bezi' olmak üzere 4 Türk filminin ilk gösterimini gerçekleştireceği Berlinale'de Altın Ayı için ise 18 film yarışacak. Clive Owen, İngiliz film eleştirmeni Nick James, yönetmen Malgorzata Szumowska, fotoğrafçı Brigitte Lacombe, oyuncu Alba Rohrwacher ve Lars Eidinger'in yer aldığı jürinin başkanlığını Meryl Streep yapacak.

altin-ayi-yarisi-basladi-112656-1.

Yarışmanın en çok merak edilen filmlerinden biri Colin Firth'in başrolde oynadığı 'Genius'. Tiyatro yönetmeni Michael Grandage'nin ilk filmi olan 'Genius'taki Colin Firth'in performansı sadece buradaki yarışma için değil, gelecek senenin ödül sezonu için de merak konusu. Yarışmanın bir diğer popüler filmi ise 'Midnight Special'. 'Sığınak' (Take Shelter) ve 'Mud' ile çıkış yapan Amerikalı yönetmen Jeff Nichols'ın filmi bir bilimkurgu. Hans Fallada'nın 1947 tarihli romanından uyarlanan 'Alone in Berlin'in başrollerinde Emma Thompson ve Brendan Gleeson bulunuyor. Tıpkı 'Alone in Berlin' gibi Alex Gibney'in yeni belgeseli de yarışmanın çok konuşulan filmlerinden. Oscar ödüllü yönetmenin yeni belgeseli 'Zero Days' bilgisayar korsanları ve siber güvenlik mevzuları üzerine. Thomas Vinterberg'in en kişisel filmi olduğu söylenen 'Kollektivet' de yine yarışmanın merakla beklenenleri arasında.

Yarışmanın bu popüler filmleri çeşitli dallarda ödül almaya göz kırpsa da En İyi Film ödülü Altın Ayı için işleri oldukça zor. Çünkü Avrupa'nın yükselişteki yönetmenlerinden Mia Hansen-Love'ın son filmi 'L'Avenir' ve son iki filmiyle de Altın Ayı için yarışmış İranlı yönetmen Rafi Pitts'in son filmi 'Soy Nero' ödüle kağıt üzerinde bir adım daha yakın duruyorlar. Eleştirmenlerin şanslı gördüğü filmlerden bir diğeri ise 2001'de 'Tarafsız Bölge' (Ničija zemlja) ile Oscar kazanan yönetmen Danis Tanovic'in son filmi 'Smrt u Sarajevu'. Kanada'nın en önemli yönetmenlerinden Denis Côté'nin son filmi 'Boris Without Béatrice' Altın Ayı yarışında dikkatleri üzerine toplayacak filmlerden bir diğeri. Yarışmanın ağır toplarından Filipinli yönetmen Lav Diaz'ın son filmi 'Hele Sa Hiwagang Hapis' ise kuşkusuz Altın Ayı için dişli filmlerden olacaktır. Ancak bu filmin 482 dakikalık süresinin jüri üzerinde nasıl bir rol oynayacağını kestirmek pek mümkün değil.

altin-ayi-yarisi-basladi-112657-1.Eleştirmenlerin ve sinefillerin gözünün ağırlıkla yukarıdaki filmlerde olacağını söylemek mümkün. Alman yönetmen Anne Zohra Berrached'in ikinci filmi '24 Wochen', Çin yapımı 'Crosscurrent', yarışmanın en sıra dışı filmlerinden biri olması muhtemel 'Cartas da guerra', bir ilk film olan 'Inhebbek Hedi' ise sürpriz yapmaya göz kırpan filmler olarak dikkat çekiyor. Bu filmler pek çok gözde yarışma filminden rol çalabilir. Kuşkusuz ki, iki sene önce Altın Aslan'ı kazanan Gianfranco Rosi'nin sıcak gündemi yakalayan, göçmen krizi belgeseli 'Fuocoammare' da zayıf bir yarışmada favori haline gelebilir. Ünlü Fransız yönetmen André Téchiné'nin yeni filmi 'Quand on a 17 ans', Polonya filmi 'Zjednoczone stany miłości', yarışmadaki bir diğer İran filmi 'Ejhdeha Vared Mishavad!' ise şimdilik birer kapalı kutu diyebiliriz.