Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı yeni haftanın açılışında dolar/TL 6,83; avro/TL 7,66 seviyesinden açıldı. Uluslararası piyasada en dikkat çeken hareketliliğin yaşandığı spot altın, son 1 ayın zirvesinde

Altın fiyatı son 1 ayın zirvesinde

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ekonomiyi etkileyip etkilemeyeceği yönünde soru işaretleri piyasalardaki belirsizliği destekliyor. ABD vadelileri ve Asya borsaları yeni haftaya yatay başladı. Asya'da birçok ülke borsaları artıda olsa da yükselişler çok sınırlı seyrediyor. ABD vadelilerindeki artılar da yüzde 0,2 seviyelerinde bulunuyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 6,8420 liradan, avro 7,6640 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 6,8400 liradan alınan dolar, 6,8420 liradan satılıyor. 7,6620 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,6640 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 6,8440 lira, avronun satış fiyatı ise 7,6850 lira olmuştu.

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı, koronavirüs vakalarının hızla artmaya devam etmesiyle birlikte son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı.


Spot altın fiyatı, güvenli liman arayan yatırımcıların talebi ile bu sabah 18 Mayıs'tan bu yana görülen en yüksek seviye olan 1.758 dolar/ons seviyesine kadar çıktı. Şu sıralarda ise Cuma gününe göre yüzde 0,42 artışla 1751,50 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, "Genel risk algılamaları piyasaya yardım ediyor. Piyasa, büyüme için görünüm konusunda endişeli ve bu elbette altın için destekleyici" değerlendirmesinde bulunuyorlar.

TCMB FAİZ KARARI VE ABD BÜYÜME RAKAMLARI

TCMB Para Politikası Kurulunun (PPK) 25 Haziran Perşembe günü gerçekleştirileceği toplantı ile faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda ağırlıklı olarak faiz indirim beklentisi oluşurken; indirim oranının 25 -50 baz puan aralığında olması bekleniyor. Şu anda mevcut politika faizi yüzde 8,25 düzeyinde. Aynı gün küresel piyasalar için haftanın en önemli verisi olan ABD büyüme rakamları da açıklanacak.

PETROL FİYATINDA YÜKSELİŞE TALEP ENGELİ

Global petrol arzının kısılması yönünde atılan adımlar petrol fiyatlarını yukarı itmeye devam ediyor, ancak talebe yönelik endişeler yukarı hareketlerin sınırlı kalmasına yol açıyor. Haftaya sakin başlayan brent petrolün varili 42,20 dolar; ABD tipi ham petrol ise 39,70 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, "Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin büyümekte olduğu ortmada petrol fiyatlarının daha yukarı gitmesini zor görüyoruz" değerlendirmesini yapıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü Pazar günü yaptığı açıklamada global koronavirüs vakası sayısında kuzey ve güney Amerika'nın öncülüğünde rekor artış yaşandığını duyurmuştu.


Türkiye'de bugün saat 10.00'da tüketici güven endeksi ve yurt dışı ÜFE rakamları açıklanacak. Saat 17:30'da ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan, merkezi yönetim borç ve alacak stok verileri gelecek.

AA