Küresel enflasyon oranlarının artması nedeniyle merkez bankaları faiz artırımlarına devam ederken altın fiyatları faiz karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor. Ons altın fiyatları 2 ayın en düşük seviyelerinde işlem görürken gram altın da 1000 liranın altına geriledi.

Altın fiyatlarında sert düşüş

FED faiz kararının ardından altın fiyatlarında hareketlilik gözlemlenmeye başlandı. Haftaya yükselişle başlayan altın fiyatları salı günü ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından düşüşe geçti.

Ons altın fiyatları 2 ayın en düşük seviyelerine kadar düşerken, Altının gram fiyatı, 973 lira ile yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine indi.

Gram altın fiyatlarında bugün düşüş hız kazandı. Ons altındaki düşüşe paralel olarak gram altın fiyatları da sert düştü. Gram altın güne 978 liradan başladı. Gün içinde en düşük 975,4 lira, en yüksek de 979,7 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 973,10 lira seviyesinde fiyatlanıyor. Böylece gram altın 22 Temmuz'dan bu yana en gördüğü en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Çeyrek altın fiyatları ise 1.613,00 lira alış ve 1.632,00 lira satış fiyatı üzerinden işlem görüyor. Cumhuriyet altını da 6.530 liradan satılıyor.

ANALİSTLER FED'İN KARARLARINA ODAKLANDI

ABD'de bu hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşmasının ardından düşüş eğilimini üst üste dördüncü işlem gününe taşıyan altının ons fiyatı 1.655 dolarla Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, enflasyonist endişeler ve resesyon riski arasında kalan merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanmayı sürdürdüğünü söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek haftaki toplantısına ilişkin para piyasalarında yüzde 76 ihtimalle 75 baz puanlık, yüzde 24 ihtimalle de 100 baz puanlık faiz artırımının fiyatlandığına anımsatan analistler, bugün Avro Bölgesi'nde enflasyon verisinin takip edileceğini kaydetti.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.640 ve 1.600 doların destek, 1.680 ve 1.700 doların direnç konumunda olduğunu bildirdi.