78. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu. Hollywood Yabancı Basın Birliği üyelerinin pek sevdiği Sacha Baron Cohen “Borat Subsequent Moviefilm” ile sinemada Müzikal/Komedi dalında En İyi Erkek Oyuncu seçilirken En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre’si ise “I Care a Lot” ile Rosamund Pike’ın oldu.

Altın kaplama küre

Bir telaş 78. Altın Küre yarışmasının ödül haberlerini yetiştiren İngilizce gazetelerdeki yazılar, genelde bu yarısı çevrimiçi yarısı da sözde canlı yarışmayı tatsız buldukları yorumunda birleşiyor. Beverly Hills’deki Beverly Hilton Oteli’nde diğer yıllara kıyasla az sayıda yıldız katılımcı vardı. Sunuculardan Tina Fey New York’ta, Amy Poehler ise Los Angeles’ta görev yaptı. Pek çok ödül sahibi törene evinden (Jodie Foster pijamayla!) katılırken, Nicole Kidman ödülünü eşi Keith Urban ve kızları Sunday Rose ve Faith Margaret ile birlikte aldı.

Oysa geçen sonbahardaki Emmy ödül töreni, özeni, ciddiyeti ve teknik üstünlüğüyle çok beğenilmişti. Altın Küre’nin ardından ise, pandemi günlerinde neden ödül töreni yapıldığını soranlar da oldu, çift ödüllü Sacha Baron Cohen gibi Hollywood Yabancı Basın Birliği ile kafa bulanlar da…

ELEŞTİRİLER ARAŞTIRMA DÜZEYİNE YÜKSELDİ

Birlik, adından da anlaşılacağı gibi, Hollywood’daki yabancı gazetecilerden oluşuyor. Ancak, “Oscar’ların içkili, daha gürültülü ve eğlenceli olanı” Altın Küre’nin düzenleyicilerine yönelik eleştiriler bu yıl dedikodu düzeyinden araştırma düzeyine yükseldi. Los Angeles Times, üye sayısı çoğalmasın diye katılma tekliflerinin geri çevrilmesinden tutun da (La Monde muhabiri üç kere reddedilmiş), fazlasıyla yaşlı üyelerin emekliye ayrılmasına karşı çıkmaya, yapımcıların el altından üyeleri desteklemesine ve birliğin tek bir siyahi üyesi olmayışına kadar uzanan eleştirilerde bulundu.

Hollywood Yabancı Basın Birliği geçen kış “Minari”yi sadece Yabancı Film dalına kabul edeceğini açıklayarak protesto edilmişti. Ancak, Güney Koreli göçmen bir ailenin Amerika kırsalında ayakta kalma mücadelelerini anlatan film, Kore dilinde diyalogların çokluğu yüzünden bu bölüme girmişti. Oysa yönetmeni, oyuncularının çoğu ve yapımcı şirketi Amerikalı. Neyse ki Lee Isaac Chung’un “Minari”si, kendi dalında Altın Küre’sini aldı.

SIRTINI CAZA YASLAMIŞ FİLME ALTIN KÜRE

Seveni çok olan Animasyon dalında ise başta yarışan “Soul” ile “Wolfwalkers”ın rekabeti, ilk filmin lehine sonuçlandı. Böylece, sırtını caza yaslamış filmlerden birine iki Altın Küre gitmiş oldu (“Soul”, müzik dalında da ödül aldı). Diğer ikisi, Andra Day’in drama dalında en iyi kadın oyuncu ödülü aldığı “The United States vs. Billie Holiday” ile Chadwick Boseman’a genç yaşta ölümünden sonra ödül getiren “Ma Rainey’s Black Bottom”.

Sinemada Andra Day, caz divası Billie Holiday rolüyle Frances McDormand’ı geride bırakarak En İyi Kadın Oyuncu küresiyle gecenin en büyük sürprizini yaparken, geçen yaz 43 yaşında kanserden ölen Chadwick Boseman “Ma Rainey’s Black Bottom” ile sinemada dram dalında En İyi Erkek Oyuncu oldu. Boseman’ın eşi Ledward Boseman onun ödülünü alırken, “Tanrı’ya şükrederdi,” dedi. “Annesiyle babasına teşekkür ederdi. Rehberlikleri ve fedakârlıkları için de atalarına.”

En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü, “Judas and the Black Messiah” ile Daniel Kaluuya’ya gitti. Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü ise “The Mauritanian” ile Altın Küre’ye sekizinci kez aday olan Jodie Foster kazandı. Aktris daha önce “The Accused” ve “The Silence of the Lambs” ile Altın Küre sahibi olmanın yanı sıra 2013’te Cecil B. DeMille Ödülü’nü de almıştı.

Sinema dalında en iyi senaryo ödülü “The Trial of the Chicago 7” ile Aaron Sorkin’e verildi. En iyi orijinal şarkıyı “The Life Ahead”den “Io Si/Seen” alırken “Soul” da En İyi Müzik’i aldı.

PIKE, GONE GIRL’ÜN YARARINI GÖRDÜ BELKİ DE

Hollywood Yabancı Basın Birliği üyelerinin pek sevdiği Sacha Baron Cohen “Borat Subsequent Moviefilm” ile sinemada Müzikal/Komedi dalında En İyi Erkek Oyuncu seçilirken En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre’si ise “I Care a Lot” ile Rosamund Pike’ın oldu. Törene bir otelden bağlanan Rosamund Pike, “Gone Girl” filmindeki başrolün ardından aynı tanıma sahip bir başka karakterle karşımıza çıkmanın yararını gördü belki de…

Gecenin en başarılı dizisi, Netflix’in “The Crown”ıydı. Britanya kraliyet ailesinin hikâyesi drama dalında Altın Küre alırken, iki genç oyuncusu, Emma Corrin (Prenses Diana) ile Josh O’Connor da (Prens Charles) da ilk adaylıklarıyla ödüle kavuştu. Gillian Anderson’a ise çok başarılı Margaret Thatcher performansı Mini Dizi/TV filmi dalında Altın Küre getirdi. Müzikal/komedi dizisi dalında Altın Küre’yi alan “Schitt’s Creek”in oyuncusu Catherine O’Hara da dizinin ödül sayısını ikiye çıkardı. Aynı dalda En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise bir başka favori, Jason Sudeikis “Ted Lasso” ile aldı.

En iyi Mini Dizi/TV Filmi ödülü Netflix’in ağır toplarından “The Queen’s Gambit”e verildi. Dizinin genç oyuncusu Anya Taylor-Joy ise bu dalda En İyi Kadın oyuncu seçildi. Taylor-Joy’un “Emma” ile de ikinci bir adaylığı vardı. Mini dizi / TV filmi En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü, Steve McQueen’in “Small Axe”iyle John Boyega aldı. En İyi Erkek Oyuncu dalında “I Know This Much Is True”da ikiz kardeşleri oynayan Mark Ruffalo, Emmy’sine bir de Altın Küre kattı. Son olarak da, 83 yaşındaki aktris ve eylemci Jane Fonda hayat boyu başarısı için Cecil B. DeMille Ödülü’nün sahibi oldu.

Peki, En İyi Film nerede? diyeceksiniz. Burada, Altın Küre’deki en büyük hazinemiz. “Nomadland”, her ne kadar sevgili McDormand’ımıza oyuncu ödülü getirmese de hem En İyi Dram Filmi oldu, hem de yönetmeni Chloé Zhao’ya kadın yönetmen olarak Barbra Streisand’dan (Yentl, 1984) sonraki ilk Altın Küre’yi kazandırdı.