Altın madeni projesinin ÇED süreci durduruldu

Haber Merkezi

Balıkesir, Havran’daki Demirtepe Altın Madeni Projesi’nin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı’nda çevreden yana bir karara imza atıldı. Projenin çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci bir kez daha durduruldu.

Önceki gün Ankara’da yapılan toplantıda şirketin proje ile ilgili yaptığı sunumun ardından heyet üyeleri ayrı ayrı söz alarak projeye olan itirazları dile getirdi ve projenin Şap Dağı orman ekosistemine, bölgedeki su kaynaklarına, Havran Barajı’na etkileri konusunda detaylı bilgiler verdi. Aynı şirketin, Bahar Madencilik’in yürüttüğü Fatsa Altın Madeni’nin bölgedeki yer üstü ve yeraltı sularında ve toprakta yarattığı kirlilikle ilgili raporları da komisyona anlatan heyet, Havran Barajı yakınlarında böyle bir madencilik faaliyetinin bölgenin idam fermanı olacağını ifade etti.

Heyet ayrıca halkın projeyi istemediğine dair 12 bin imzalı dilekçeleri de komisyona sundu. Kamu kurumlarının da görüşlerinin alınmasından sonra, İDK Komisyonu Başkanı Kenan Ocak, yapılan itirazlar ve rapordaki eksikler nedeniyle ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin proje ile ilgili itirazları ayrıca yazılı olarak Bakanlığa sunuldu. Çevre aktivistlerinin çabaları bir kez daha sonuç verdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada sürecin takipçisi olacakları da bildirildi.