Danıştay 6’ncı Dairesi, Kütahya’da 10 mahalleyi kapsayan alanda yapılmak istenen altın madeni ocağı için açılan dava sonrası yeniden bilirkişi incelemesinin yapılmasını istedi. Yurttaşlar direnişin süreceğini söyledi.

Altın madenine karşı mücadele sürüyor: Topraklarımızı koruyacağız
Fotoğraf: Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği

BirGün Ege

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırlarında kalan yaklaşık 10 mahalleyi ilgilendiren altın madenine karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor. Projeye karşı bölgede yaşayan yurttaşların açtığı dava sonrası Danıştay 6’ncı Dairesi, proje için yeniden bilirkişi incelemesinin yapılmasını istedi. Danıştay’ın kararını olumlu karşılayan yurttaşlar, yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını ve madenin bölgede faaliyet yürütmemesini istiyor.

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçesine bağlı Örencik, Dağardı, Kavaklı, Evciler ve Avcılar sınırları içerisinde madencilik faaliyetini genişletmek isteyen Zenit Madencilik, 8 Ekim 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje için başvurdu. Bakanlık proje için ‘çevresel etki değerlendirme(ÇED) olumlu’ kararı verdi.

Öte yandan 28 Ekim 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yurttaşların arazilerine acele kamulaştırma kararı çıktı. Şirkete verilen ÇED olumlu kararı ve acele kamulaştırma kararının iptaline ilişkin Kütahya İdaresi’ne açılan davada yerel mahkeme, Ağustos 2022 tarihinde iptal istemini reddetti. Mahkeme kararını yurttaşlar Danıştay’a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi, maden bölgesinde yapılan bilirkişi incelemesinin yeniden yapılması gerektiğine hükmetti. Dosya yeniden Kütahya 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

MÜCADELE EDECEĞİZ

Örencik mahallesinde çiftçilik yapan Mustafa Akçakaya, “Danıştay’ın kararı çok sevindirici. Burada maden projesine karşı mücadele ederken böyle bir kararın alınması bizim mücadelemizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Biz topraklarımızı koruyacağız. Devletimiz şirketin yanında yer alıyor ama biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz tarım ve hayvancılık dışında yapacağımız bir şey yok. Bundan sonra da başka bir şey yapmak istemiyoruz. Hukuksal mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

YÜZLERCE AĞAÇ KESİLDİ

Şirket, madenden her yıl 850 kilogram altın çıkarmayı planlıyor. Madenin ruhsat alanı 21 bin 850 dönüm. İlk aşamada 6 bin 680 dönümlük alanda çalışmalara başlanacağı, bu bölgede binlerce ağacın kesileceği, dinamit patlatılacağı ve siyanür kullanılacağı belirtiliyor. ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini belirten şirket, ‘ÇED olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ilişkin davalar devam ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle birlikte yurttaşların satmak istemediği arazilere giderek yaklaşık 9 bin ağacı kesmek için işaretledi ve yüzlerce ağaç kesildi.