57. kez düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarın akşam düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni ile sona eriyor. Festivalde, Ulusal Uzun Metraj ve Kısa Metraj Film Yarışması’nda son gösterimler bugün yapılacak.

Altın Portakal'da film gösterimleri sona eriyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 57. kez düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarın akşam düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni ile sona eriyor.

Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın gösterimlerinin dün tamamlandığı festivalde, Ulusal Uzun Metraj ve Kısa Metraj Film Yarışması’nda son gösterimler bugün yapılacak.

ULUSAL YARIŞMA EKİPLERİYLE SORU-CEVAP

Orçun Benli’nin 90’lı yılların siyasi atmosferinde ve faili meçhullerin gölgesinde gelişen psikolojik gerilim türündeki filmi “Gelincik” filminin söyleşisi 11.00’da; yıllar sonra Türkiye’ye dönen bir adamın aile yadigârı evini kurtarma mücadelesini anlatan Tankut Kılınç imzalı “Dersaadet Apartmanı” filminin söyleşisi 12.30’da film ekiplerinin katılımıyla Muammer Brav moderatörlüğünde AKM yanındaki Basın Merkezi’nde gerçekleşecek.

“ÇATLAK” VE “FLAŞBELLEK” ANTALYA’DA

Fikret Reyhan’ın iç içe geçmiş ekonomik çıkarlarla yaşayan aile bireyleri arasında gizli kalmış çatışmalar üzerine kurduğu “Çatlak” 19.20’de; Derviş Zaim’in Suriye’de yaşanan drama dikkat çektiği, gerçek bir hikâyeden uyarlanan “Flaşbellek” 22.00’da Yıldızların Altında 1 açık hava sinemasında film ekiplerinin katılımıyla izleyiciyle buluşacak.

altin-portakal-da-film-gosterimleri-sona-eriyor-790484-1.

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI GÖSTERİMLERİ SONA ERİYOR

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması kapsamında Mahsum Taşkın’ın “Binbir Gece Masalları”, Haydar Taştan’ın “Cengiz”, Can Deniz Atıcı’nın “Kara Kutu”, Burcu Görgün Toptaş’ın “Kırk Mum”, Esme Madra’nın “Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi” ve Malaz Usta’nın “Sürgünde Bir Yıl” adlı kısa filmleri 19.20’de Yıldızların Altında 3 açık hava sinemasında ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacak. Film gösterimi sonrası film ekiplerinin katılımıyla söyleşi gerçekleşecek.

ÇEVRİMİÇİ SÖYLEŞİLERİN KONUĞU PELİN ESMER

Altın Portakal Sinema Okulu kapsamında yönetmen ve yapımcı Haşmet Topaloğlu moderatörlüğünde yönetmen-senarist Pelin Esmer ile “Belgeselden Kurmacaya - Kurmacadan Belgesele” başlığı altında gerçekleşen söyleşi, festival YouTube kanalında olacak.

ALTIN PORTAKALLAR YARIN SAHİPLERİNİ BULACAK

Festival son gününe, Fikret Reyhan’ın yönettiği “Çatlak” filminin 11.00’da gerçekleşecek söyleşisiyle başlayacak. Saat 12.30’da ise Derviş Zaim ekibiyle birlikte “Flaşbellek” filminin söyleşisi için Basın Merkezi’nde olacak.

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Kapanış ve Ödül Töreni, Habertürk ekranlarından canlı yayınlanacak.

FESTİVALDE DÜN NELER YAŞANDI?

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 7 Ekim akşamı gösterimi yapılan “Hayaletler” filminin söyleşisi yönetmen Azra Deniz Okyay, oyuncular Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar ve Emrah Özdemir ile yapımcı Dilek Aydın’ın katılımıyla gerçekleşti. 2014 yılında yazmaya başladığı filmi halı dokur gibi yaptığını söyleyen yönetmen Azra Deniz Okyay; “Ülkenin değişimiyle birlikte her seferinde farklı bir renk ve dinamik girdi filme. Ama kendi matematiğim ve kendi tanıdığım hikâyeleri betimlemek benim için nefes almak gibi oldu. Genç bir yönetmen olarak bir şeyleri deneyerek yaptım bu filmi” dedi.

Filmde İffet karakterine hayat veren Nalan Kuruçim ise; “Azra ile kadın temsilini çok konuştuk. Senaryodaki İffet benim çok yabancı olduğum bir kadın portresi değil. Kadınlar olarak çok çıkışsızız, ben de böyle bir kadını oynuyorum. Biraz daha yüzümüzün gülmesini ben de temenni ediyorum” dedi.

Beril Kayar, “Hayaletler”i kadınların edilgen olmadığı ender filmlerden biri olarak tanımlarken, Dilayda Güneş; dansla kendini ifade edebileceği bir projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

altin-portakal-da-film-gosterimleri-sona-eriyor-790485-1.

İNSAN DOĞASI ÜZERİNE BİR FİLM

Tunç Şahin’in izleyiciye insan doğası, kabuller, arzular ve sistem üzerinden heyecan verici bir hikâye sunduğu “İnsanlar İkiye Ayrılır” filminin söyleşisi yönetmen Tunç Şahin, yapımcı Ersan Çongar ile oyuncular Pınar Deniz ve Nezaket Erden’in katılımıyla gerçekleşti.

Tunç Şahin; “Ben yola doğrudan sistemi eleştiren bir film yapacağım diye çıkmıyorum. Ama sistemin kendisiyle, çarklarla derdim olduğunda filme yansıyor ister istemez. Bu filmde de ‘bir insan eline telefonu alıp karşısındaki insanın o an çaresiz olduğunu, korktuğunu bile bile nasıl arar’ sorusundan yola çıktım. Onu şeytanlaştırmak yerine onun tarafından bakabilir miyiz diye düşündüm” dedi.

Ersan Çongar, filmin pandemi nedeniyle Haziran ayında büyük önlemler altında çekildiğini söylerken Pınar Deniz; “Bu filmdeki bütün karakterler için sevip sevmeme durumunu yaşıyoruz, haklı mı değil mi diye soruyoruz. Filmde en sevdiğim yan da buydu. Senaryoyu okuduğumda ‘Evet, bu filmin içinde olmalıyım, ben Ceren’im’ diye düşündüm” dedi

Filmde seyirciyi yanıltmayan tek karakter olduğunun altını çizen Nezaket Erden “Karakterim varoluşuna hiç uymayan bir iş yapıyor. Karakterimin yaşadığı çatışmalar çok hoşuma gitmişti benim, çalışmaya başladıktan sonra daha fazla sevdim” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 57.Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin İdari Direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu, sanat yönetmenliğini Başak Emre üstleniyor.