15'incisi düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü'nü bu yıl 28 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak kazandı.

Altıok ödülünü öğrencisi İlhan Sami Çomak kazandı: Adaletsizliğe şiirle çelme taktı

Dilara ŞİMŞEK

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü'nü 28 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak kazandı. Öte yandan Metin Altıok'un Bingöl'de öğretmenlik yaptığı sırada öğrencisi olan İlhan Sami Çomak'ın ödülle ilgili cezaevinden gönderdiği mektupta şu satırlar yer aldı: "Bu uzun mahpuslukta Metin Hoca’nın görseydi gururlanıp sevineceği şekilde adaletsizliğin taktığı çelmeyi önemsemeden, tüm zorluklara rağmen durmadan şiire ve onda gizli hayata çalıştım..."

2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen şair Metin Altıok anısında düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi 28 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın oldu. Bu yıl 15’inci kez düzenlenen ödülün töreni İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) gerçekleşti.

“Hayattayız Nihayet” kitabıyla ödüle layık görülen 49 yaşındaki Çomak’ın ödülünü cezaevinde olması nedeniyle anne ve babası aldı. Çomak’ın Metin Altıok’un Bingöl’de öğretmenlik yaptığı sırada öğrencisi olduğu açıklandı. Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen törende Metin Altıok’un belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi. Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok ve kardeşi Meral Altıok Odabaşoğlu ve şair Haydar Ergülen birer konuşma yaptı.

Vasisi İpek Özel, Çomak’ın Metin Altıok’un yıllar önce Bingöl’de öğrencisini olduğunu belirterek “Ödül onun için öğretmenin onayını almak anlamına geliyor” dedi.

altiok-odulunu-ogrencisi-ilhan-sami-comak-kazandi-adaletsizlige-siirle-celme-takti-999970-1.
Ödülü, Çomak'ın anne ve babası Zeynep Altıok ve Haydar Ergülen'in elinden aldı (Fotoğraf: Muratcan Afacan)

ALTIOK'UN ŞİİR DERSİNDEN MEZUNİYET

İlhan Sami Çomak’ın cezaevinden gönderdiği mektupta ise şu ifadelere yer verdi: “Sevgili dostlar, 15. Metin Altıok Şiir Ödülü’ne layık görülmem benim için tarif edilmez bir onur payesi. Ben bir zamanların karlı Bingöl’ünde, Metin Hoca’nın ayak izlerine basa basa yürüyen bir öğrencisi olarak, ödülün, şiirin gücünün, şiirin sınır tanımazlığının ve iyiliğinin, kalbinin bu çorak diyarda da kararlı şekilde attığının kanıtı olarak görülmesini isterim. Bu uzun mahpuslukta Metin Hoca’nın, görseydi, gururlanıp sevineceği şekilde adaletsizliğin taktığı çelmeyi önemsemeden, belki de adaletsizliği aşmak için tüm zorluklara rağmen durmadan şiire ve onda gizli hayata çalıştım. Ve bundan olsa gerek, yıllar yıllar sonra bu ödülle Hocam bir şey yaptı; Eli başımda, sevgiyle şöyle bir karıştırdı saçlarımı. Ne mutlu bana. Ödülün bana hak tanıdığı başka bir şey daha olsa gerek; Şairlik. Artık layıkıyla ve kendime güvenerek şair kimliğini taşıyıp kullanabilirim sanırım. Metin Altıok’un şiir dersinden böyle bir mezuniyet, zamanın bana verdiği en değerli hediye kesinlikle.”

Ödül töreni Tuna Kiremitçi ve Elif Nayman’ın dinletisiyle son buldu.

ÇOMAK'A ÖZGÜRLÜK İÇİN AİHM'E GİDECEKLER

İlhan Sami Çomak için 29 Nisan'da Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde bir etkinlik düzenlenecek. Yazar, müzisyen Hilâl Nesin'in organize ettiği etkinlikte Çomak için özgürlük talebi yinelenecek. Can Dündar, Fahrettin Engin Erdoğan, Levent Üzümcü, Mazlum Çimen'in de aralarında bulunduğu 19 isim 29 Nisan'a kadar Çomak'ın şiirlerini okuyarak sosyal medyadan paylaşacak.