Erdoğan’ın Avrupa ve ABD’ye yönelik mesajlarını yorumlayan Profesör Dr. Uzgel, iktidarın her alanda sıkıştığına dikkat çekti. Erdoğan’ın bir süredir açılım yapmak istediğini vurgulayan Uzgel, “Mesajın altında yatan temel neden, iktisadi olarak Batı sermayesine güvence vermek” dedi.

Amaç sermayeye güven vermek

Meral Danyıldız

Son dönem Batı’yla Ankara arasında gerilim tırmanırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin kongrelerinde Avrupa ve ABD’ye yönelik mesajları dikkat çekti. Erdoğan "Geleceğimizi Avrupa ile kurmayı tasavvur ediyoruz" mesajı verirken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan da benzer açıklamalar geldi.

12. Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’na video konferans yoluyla katılan Akar, "Türkiye ve ABD, köklü ve stratejik öneme sahip ilişkiler içerisinde, 70 yıla yakın bir süredir de iki ülke birbiri için değişmez birer müttefiktir" dedi.

Akar, “İlişkilerimizde inişler ve çıkışlar olmasına ve hatta bazen çok net fikir ayrılıkları içerisine düşmemize rağmen, unutmayalım ki uzun zamandır bir işbirliğimiz ve diyalog aracılığıyla sorunların üstünden gelebilme yetimiz var” ifadelerini kullandı.

Sıkışan Erdoğan bir çıkış arayışında

Erdoğan cephesinin Batı’ya verdiği mesaj siyaset arenasında konuşulurken, iktidarın dümeni AB’ye kırması tartışmalara neden oldu. Konuya ilişkin BirGün'e konuşan Profesör Dr. İlhan Uzgel, Erdoğan’ın iç politikada, ekonomide, yerelde, siyasette ve dış politikada çok sıkıştığının altını çizerek, bir süredir bir açılım yapmak istediğini, bir çıkış bulmaya çalıştığını vurguladı.

Ekonomiye etkisi olacağını düşündü

Erdoğan’ın aradığı çıkış yollarından birinin ekonomiye de etkisi olacağını düşündüğü Batı’yla ilişkilerin yeniden onarılması olduğunu belirten Uzgel, “İçerde samimiyeti çok şüpheli olan, kozmetik, göz boyamaya yönelik bir hukuk reformu yapmak ve böylelikle sermayeye güvence vermek istiyor. Bu konuda ekonomi anlamında, finans konusunda bazı değişiklikler yaptı. Dolayısıyla bunu dış politikaya yansıtmak istedi” ifadelerini kullandı.

amac-sermayeye-guven-vermek-808494-1.

Sınırları ittifak ortağı Bahçeli çiziyor

Erdoğan’ın bu açılımda iktidar ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli’yle yeterince uzlaşamadığının altını çizen Uzgel sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak burada bir sorun var. Fark ettiğimiz gibi ittifak ilişkisi kurduğu MHP ile devletin derinlikleriyle uzlaşamadı. Siyaseten bir tür çelişkili, birbiriyle uyumsuz, birbirini tamamlamayan, yanlışlayan bir sürece girdik. Yeni bir savrulma yaşanıyor. Buradan çıkış bulamadı. Batı’ya yakın olma mesajının altında yatan temel neden, iktisadi olarak Batı sermayesine güvence vermek, Batı’yla yola devam edeceği güvencesini vermek. Ancak bunun sınırlarını kendisi değil ittifak ortağı çiziyor. Sorun da burada yatıyor.”

***

Arınç: Rencide oldum

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepki vermesi üzerine yeni bir açıklama yaptı. Arınç, Posta Gazetesi’ne yaptığı açıklamada henüz istifa etmediğini Erdoğan'la bizzat görüşeceğini belirterek “Dünkü konuşma beni çok rencide etti. Sayın Cumhurbaşkanı çok ağır bir konuşma yaptı” dedi.