SP’li vekil İslam’a, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşma nedeniyle Anayasa’ya aykırı biçimde soruşturma başlatıldı. BirGün’e konuşan hukukçu Kazan ile CHP ve HDP’li isimler ortak bir noktaya dikkat çekiyor: Tüm muhalefet susturulmaya çalışılıyor

Amaçları herkese gözdağı vermek

SEBAHAT KARAKOYUN- sebahatkarakoyun@birgun.net

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam hakkında Meclis kürsüsünden yaptığı konuşma ve Twitter paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatması tepkilere neden oldu. Hukukçu Turgut Kazan, milletvekilleri hakkında kürsüden yaptıkları konuşmalar ve bunları Meclis dışına taşımaları durumunda soruşturma açılamayacağını belirterek, “Amaçları herkesi esas duruşa geçirmek, susturmak” dedi.

TBMM kürsüsünden 31 Temmuz’da yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’da Türkiye’nin “iki batılın çatışmasını seyrettiğini” belirterek, iktidarı, “15 Temmuz bahane, bütün muhalifleri, hakkı söyleyenleri, zulmünüzü yüzünüze söyleyenleri tasfiye ediyorsunuz. Zulmediyorsunuz, zalimsiniz” diye eleştiren İslam, Twitter hesabından da aynı içerikte paylaşımda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün İslam hakkında, bu konuşma ve paylaşımları gerekçe göstererek TCK’nın 301. maddesindeki “Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ile 215. maddesindeki “suçu ve suçluyu övme” suçlarından resen soruşturma başlatıldığını duyurdu.

ÜLKEDE HUKUK YOK’
Hukukçu Turgut Kazan, Anayasa’ya göre milletvekilleri hakkında kürsü kullanımı ve Meclis’teki faaliyetlerinden dolayı soruşturma açılamayacağını belirterek, “Ayrıca oradaki konuşmaları Meclis dışına taşımaları da aynı kapsamda değerlendirilir. Aksi bir uygulama Anayasa ihlali olur, hukukta yeri yoktur. Ancak ne yazık ki artık hukuk yok Türkiye’de. Milletvekilinin de, sade vatandaşın da hiçbir güvencesi yok bugünkü ortamda. Amaçları herkesi esas duruşa geçirmek, susturmak”


Özel: Had bildiriyorlar

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cihangir İslam’ın Meclis kürsüsünden bir konuşma yaptığını belirterek, “Manidar bir zamanlamayla Cihangir İslam hakkında resen soruşturma açılıyor. Bu şu demek: ‘Kardeşim, gel maaşını al, arkada otur, kafamızı bozma, o kürsüye çıkma.’ Cihangir İslam’a ve onun üzerinden bütün milletvekillerine had bildiriyorlar” dedi.


Beştaş: İtaate zorluyorlar

HDP’li vekillere yönelik yargılamaları anımsatan HDP Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş da, “Kürsü masumiyeti kapsamında değerlendirilmesi gereken konuşmalardan ötürü yargılamalar yapıldı, cezalar verildi. Anayasa ihlali olan bu tutum devam ediyor. Bunlar herkesi itaat etmeye zorlayan AKP politikalarının somut göstergeleri” diye konuştu.