Amasra’da asıl sorumlu hükümet
Fotoğraf: DepoPhotos

Hüseyin ŞİMŞEK

Maden faciasının nedenlerini soruşturmak için çalışan TBMM Araştırma Komisyonu’nda iktidara yönelik eleştiriler öne çıktı. Komisyonun son toplantısına, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel ve Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, yaşanan kazanın nedenleri hakkında konuştu. Yüksel ve Öztürk, kazanın idari ve teknik nedenlerini ortaya koydu, kurtarma operasyonuna ilişkin dikkat çekici tespitlerde bulundu.

Maden Mühendisleri Odası’nın sunumunda kazaya neden olan etkenler ve sorumlular şu şekilde sıralandı:

•Amasra’da bilime ve tekniğe uygun bir madencilik planlaması yapılmadığının en önemli göstergesi havzanın bir bütün olarak planlanmamış olmasıdır.

•Maden ve İş Güvenliği mevzuatlarının yeterli olmadığı bu facia ile açığa çıkmıştır.

•Kazadan sorumlu kurumlar hükümete bağlı kurumlarıdır. Hükümet, sorumludur.

•Müfettişlerin ve denetçilerin bir bölümü, yeterli deneyime sahip değillerdir.

•Denetime gelen teknik elemanların hava hızı, kesit, basınç farkı, kömür tozunun patlayabilirliği, ocaklara serpilen taş tozu miktarının ölçümü yapılmadan kayıtlar üzerinden yapılması, yazılan raporlarda doğru sonuçlara erişimi engellemiştir.

•Teknik elemanların müessese müdürlüklerine bağlı olması, etkin denetimin yapılmasını ortadan kaldırmaktadır.

•Can kurtarma ekiplerine zamanında ocakla ilgili bilgiler verilememiştir.

•Kurtarma çalışmaları için ekiplerin koordinasyonu sağlanamamış, ocağa girişler kontrol edilememiştir.

Öte yandan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel’in sunum yaptığı sırada Komisyon Başkanı Taner Yıldız’ın maden şirketinin yöneticisi ile sohbet etmesi tartışma yarattı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın görüşmeyi hatırlattığı Yıldız, "Başkasına mani oldum mu" diye kendini savundu. Gerilim sürerken Yavuzyılmaz, “Aramızdaki diyalogun seviyesini düşürmeyin. Üslup seviyenize inmek istemiyorum, inmem de mümkün değil” dedi. Yıldız ise Yavuzyılmaz'a "Siz hakareti hak eden birisiniz ama etmeyeceğim" diye seslendi.