Amasra'daki maden faciasına ilişkin kurulan TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu ikinci kez toplandı. Komisyonda, bilirkişi raporu öncesinde Bakan Fatih Dönmez ile görüşen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun istifa ettiği ancak Dönmez'in bunu kabul etmediği iddiası gündeme geldi. İktidar cephesinden söz konusu iddiaya yönelik açıklama gelmedi. CHP'li Ünal Demirtaş, "Demek ki Enerji Bakanı tarafından TTK Genel Müdürü ve Yardımcısı korunacak diye düşünüyoruz" dedi.

Amasra Komisyonu’nda gündeme gelen iddia: TTK Genel Müdürü istifa etti, Bakan kabul etmedi!

HABER MERKEZİ

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nun ikinci toplantısında, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun istifa ettiği ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in bu istifayı kabul etmediği iddiası gündeme geldi. İddiaya, iktidar kanadından yanıt gelmedi.

Amasra'da 41 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin kurulan TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu ikinci kez toplandı.

Komisyonda, Zonguldak'ta yayın yapan yerel haber sitesi zhaber.com.tr'nin gündeme getirdiği, bilirkişi raporu öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun istifa ettiği ancak Dönmez'in bunu kabul etmediği iddiası gündeme geldi.

ÜNAL DEMİRTAŞ: HABER YALANLANMADI

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, komsiyonda yaptığı açıklamada, "Genel Müdürün yani Kazım Eroğlu'nun Enerji Bakanına istifasını sunduğu ama Enerji Bakanı tarafından da bu istifasının kabul edilmediği yönünde bir haber çıktı. Aradan iki gün geçti, bu haber de yalanlanmadı" dedi.

Demirtaş, "Şimdi, eğer istifa ettiği hâlde Enerji Bakanı tarafından istifası kabul edilmediyse biz buradan şunu düşünüyoruz: Demek ki Enerji Bakanı tarafından TTK Genel Müdürü ve Yardımcısı korunacak diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Meclis tutanaklarına göre, Ünal Demirtaş'ın komisyondaki açıklamaları şöyle:

Şimdi, tabii, Sayın Başkan, neticede çoğunluk sizde ve siz Başkan olarak seçildiniz ama tabii, bizim birtakım rezervlerimiz var yani bu konulara girmek istemiyorduk ama bunları ifade edip tutanaklara geçirmek istiyoruz. Tabii, Sayın Başkan, sizin döneminizde, Bakanlığınız döneminde 6 büyük maden faciası yaşandı yani Mustafa Kemal Paşa, Dursunbey, Karadon, Kozlu, Soma ve Ermenek’te ve siz de Enerji Bakanı olarak burada görev yaptınız; aslında siyaseten de sorumlususunuz yani bu kurumların başındaki en yüksek kişi olarak bu kazalardan siyaseten sorumlusunuz.

Şimdi bu Komisyona bakıyoruz, aslında, bu şekilde 6 kazada Bakanlık yapmış bir kişi olarak aslında bu Komisyonda olmamanız daha uygun olurdu diye düşünüyoruz yani parti olarak görüşümüz bu yönde çünkü netice itibarıyla 6 kazamız oldu sizin döneminizde ama kazalar devam etti yani bir sonuç alamadık. Soma kazasında da yine komisyon oluşturuldu sizin döneminizde ama bir sonuç alamadık yani Soma kazasından ders alınmadı, o dönemki, işte, alınan raporda ki öneriler yerine getirilmediği için bu gün yine bir kazayı konuşuyoruz. Sizden sonra da yine kazalar olmaya devam etti, işte, en son 41 işçimizi yitirdik ve devam ediyor. Buna göre, şu anki Enerji Bakanımız da bu işin siyaseten sorumlusudur. Normal medeni bir ülkede olmuş olsaydık, hukukun işlemiş olduğu bir ülkede olmuş olsaydık Enerji Bakanımız istifa ederdi, yani 41 can gitmiş netice itibarıyla ama bizde maalesef, istifa kültürü yok.

Gündeme getirmek istediğim ikinci konu; şu anda hâlâ Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu görevde. Bakın, iki gün önce bir bilirkişi raporu çıktı, savcılık konuyu dikkatlice incelemiş ve sonuç olarak Genel Müdürün yani Kazım Eroğlu'nun 3 maddeden; 1’inci, 2’nci ve 5’ inci maddelerden kusurlu olduğu yönünde bir tespiti var. Yani buradaki, bu, savcılığın oluşturmuş olduğu, içinde hocaların olduğu bir bilirkişi heyeti ve olayı da yüzde 80 oranında açığa çıkarmışlar; belki ocağa indikleri zaman daha teknik detaylı incelemeler yaptığında başka konular da çıkacaktır ama netice itibarıyla Sayın Genel Müdür Kazım Eroğlu 1, 2 ve 5’inci maddelerden sorumlu tutulmuş, kusurlu tutulmuş yani “Bu kazanın sorumlusudur” diyor. Yine Genel Müdür Yardımcısı -Satılmış Gebeş sanırım, burada mıdır kendisi?- da 1 ve 2’nci maddelerden sorumlu tutulmuş. Şimdi, bu 2 kişi, aslında, Bakanlık tarafından dokunulmazlığı bir an evvel kaldırılıp yargılamasına derhâl başlanması gereken 2 kişi. Şimdi, müessese Müdürü Cihat Özdemir bilirkişi tarafından 1, 2, 3, 5 ve 6’ncı maddelerden sorumlu tutulmuş ve tutuklandı şu anda. Bakın, bir mühendis var burada, birinci kartiye mühendisi Hakan Bey, Hakan Mengeç bir maddeden sorumlu, 3’üncü maddeden sorumlu tutulmuş ve bu kişi de tutuklandı ama Genel Müdür şu anda hâlâ görevde.

Geçenlerde, iki gün önce bizim Zonguldak'ta ki bir haber sitesinde şey çıktı, Genel Müdürün yani Kazım Eroğlu'nun Enerji Bakanına istifasını sunduğu ama Enerji Bakanı tarafından da bu istifasının kabul edilmediği yönünde bir haber çıktı. Aradan iki gün geçti, bu haber de yalanlanmadı. Yani, bizim endişemiz şu: Şimdi, bakın, o kadar acil b ir durum var, yargılama başlamış, hızla başlamış. 2 üst düzey bürokrat şu anda hâlâ koltuğunda oturuyor, belki bugün buraya gelmemiş olabilir ama netice itibariyle bu işin… Ve bilirkişi raporuyla da tespit edilmiş. Şimdi, eğer istifa ettiği hâlde Enerji Bakanı tarafından istifası kabul edilmediyse biz buradan şunu düşünüyoruz: Demek ki Enerji Bakanı tarafından TTK Genel Müdürü ve Yardımcısı korunacak diye düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim Komisyonumuzun -elbette yargılama yapmıyoruz ama - bu gerçekleri de ortaya koyma sorumluluğu var.

KAZIM EROĞLU, CEZA ALMASINA RAĞMEN GENEL MÜDÜR OLARAK ATANMIŞTI

Amasra’da 41 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasına yönelik ön bilirkişi raporundaki tespitler ile Sayıştay’ın facianın yaşandığı maden sahasına yönelik 2020 Yılı Denetim Raporu’nun benzerliği facianın göz göre göre geldiğini ortaya koymuştu. Sayıştay’ın kazadan iki yıl önce kayda alarak raporuna yansıttığı riskli uygulamalar bilirkişi raporundaki tespitlerle doğrulanmıştı.

Faciaya yönelik ön bilirkişi raporu, TTK’deki liyakatsiz görevlendirmeleri de bir kez daha tartışmaya açmıştı.

Toplam sekiz işçinin öldüğü Kozlu’daki maden faciasının ardından yargılanan ve ceza alan Kazım Eroğlu'nun TTK Genel Müdürü olarak atanmasına tepki gösteren muhalefet, "Görevden alınması ve cezalandırılması için daha kaç madencinin ölmesi gerekiyor?” diye sormuştu.