Bölge halkı Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'ne kurulmak istenen OSB’ye karşı direniyor. Köylüler, tarım yaptıkları ve hayvanları otlattıkları arazilere OSB yapılmasına karşı çıkarken, iş makinelerine karşı nöbet tutuyor.

Amasya'da bölge halkı OSB’ye karşı direniyor: Topraklarımızı terk etmeyeceğiz!

Berkay SAĞOL

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’ne, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmasına karar verildi. OSB’nin inşaatına engel olmak isteyen köylülerin mücadelesi ise geçtiğimiz nisan ayından beri devam ediyor. Son olarak alanda çalışan iş makinelerine engel olmak isteyen köylülere jandarma tarafından müdahale edildi.

Taşova Kaymakamlığı nisan ayında OSB inşaatı için köy muhtarı İlyas Celep’e tebligat göndererek, köy tüzel kişiliğine ait olan arazinin devredilmesini istedi. Muhtar Celep ise, köylülerin tarım arazileri ile hayvanlarını otlattıkları meralarının OSB alanına dâhil edilmesine karşı çıkarak araziyi devretmedi. Köylüler de OSB’nin tarım arazilerine zarar vereceği için projeye karşı çıktı. Gelişmenin ardından köy muhtarı Celep ve 4 azası valilik tarafından görevden alındı. Muhtarın görevden alınmasının ardından köyde yeniden seçim yapıldı ve görevden alınan muhtarın eşi Fadime Celep muhtar olarak seçildi.

'TARIM ARAZİLERİ YOK OLACAK'

Köylerinde yaşayan herkesin tarım ve hayvancılık yaptığını belirten Fadime Celep, "Topraklarımız verimli ve Taşova’nın en fazla hayvanı bizim köyümüzde. Biz oraya ekiyoruz, biçiyoruz. Köy olarak 2 bin 700 hayvanımız var ve hayvanlarımızı orada otlatıyoruz. OSB’ye değil, yerine karşıyız. Israrla bizim köyümüz yapılmak istenme sebebini kimse anlatmıyor. Mezarlığımızı bile tahrip edecekler. Bunu yapanlar utansın. ‘Ekin, biçin’ diyorlar ama eken ve biçenin elinden topraklarını alıyorlar. OSB yapılırsa bize hiçbir şekilde ekip biçmek, otlatmak için arazi kalmayacak sadece evlerimizin olduğu araziler kalacak. Bize kısaca köyünüzü terk edin gidin diyorlar. Ama biz ata topraklarımızı terk etmeyeceğiz" ciye konuştu.

SOL Parti Taşova İlçe Başkanı Kadir Yüksel de jandarmanın müdahalesine tepki gösterdi. SOL Parti olarak Çambükü köylülerinin haklı mücadelesinde yanında olduklarını vurgulayan Yüksel, şunları söyledi: “OSB için seçilen yer doğru bir yer değil. OSB elbette yapılmalı ancak yapılırken doğru yerler seçilmeli. Hatta yer seçilirken ve inşaat başlarken köylülerin, bölge halkının onayı alınmalı. Bu süreçler tamamen ortak akılla yönetilmeli. ‘Ben yapıyorum’ anlayışıyla olacak iş değil. Köylülerin hem tarım arazileri yok olacak hem de bütün köy cezaevine dönüşecek.”