Amasya’da OSB’ye karşı halkın mücadelesi sürüyor. Yargı sürecinin devam etmesine rağmen jandarma köyü ablukaya alarak köylülerin tarlalarına geçmesine izin vermedi ve iş makineleri çalışmaya devam etti. Köylüler ise alanda nöbet tuttu.

Amasya'da OSB'ye karşı mücadele sürüyor: Köylülere jandarma ablukası

Berkay SAĞOL

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’nde, Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmak isteniyor. Köylüler projeye karşı iki aydır direnirken, OSB projesinin iptali için açılan davalar sürüyor. Yargı sürecinin devam etmesine rağmen önce kamyonlar ve kepçeler yol açarak zeytin ağaçlarını söktü şimdi ise jandarma tarafından köy abluka altına alınarak köylülerin tarlalarına geçişi engellendi ve iş makineleri köye girdi.

Köylüler, proje ile ilgili mahkeme sürecinin sürdüğünü belirterek iş makinelerinin köye girmesinin hukuksuz olduğunu söyledi. Köylüler iş makinelerini koruyan jandarmaya da tepki gösterdi. Köylüler ise iş makinelerine karşı alanda bekleyerek nöbet tuttu.

MUHTAR CELEP: MAHKEMELERİMİZ BİTMEDEN ASKERLER BAŞIMIZA GELDİ

Çambükü muhtarı Fadime Celep, “Daha mahkememiz bitmeden dozerler ve askerler tekrar başımıza geldi. Hepimiz perişan haldeyiz. Kış geldi çevredeki bütün köyler ekinlerini yaptı ama biz daha bir avuç tohum ekemedik bütün hayvanlarımız ahırlarda dışarı çıkaramıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çok çaresiz şekildeyiz. Bize yardım etmelerini istiyoruz. Toprağımıza dokunmasınlar. Biz sadece toprağımızı ekip biçmek istiyoruz fazladan hiçbir talebimiz yok” dedi.

Celep şunları söyledi: “Çaresiz bir şekilde kaldık. Köyümüzde bugün bir sürü asker var ve dozerler, kamyonlar sürekli çalışıyor. Belediye başkanı, kaymakam ve vali kimse buraya gelmedi. Derdimizi hiç dinlemiyorlar. Biz OSB’ye karşı değiliz, yerine karşıyız. Daha uygun bir sürü alan olmasına rağmen illa bizim köyümüze yapıyorlar. Toplantı yapıyorlar ve OSB’nin içine cami, okul, konut yapılacak deniyor. Hangi OSB’de cami, okul ve konut var.”

Köylülerin avukat Selim Saray da BirGün’e yaptığı açıklamada bütün yargı süreçlerinin devam ettiğine vurgu yaptı. Saray, “Amasya Valiliği’nin acele davranmasını gerektirecek herhangi bir yargı kararı yok. Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne açtığımız çevresel plan değişikliğine ilişkin iptal davasında henüz bilirkişi keşfi yapılmadı. Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde görülen mera alanının vasfına yönelik açılan dava kapsamında yapılan bilirkişi heyeti keşfinin sonuç raporu henüz açıklanmadı. Samsun 3. İdare mahkemesinde açtığımız yer seçiminin iptaline ilişkin dosyamız iptal edildi. Kararı istinafa taşıdık bunun üzerine bölge idare mahkemesi alternatif olan yerlerin değerlendirme raporlarını ve dosyalarını istedi kurumlar ise alternatif alan bulunmadığını söyledi” diye konuştu.

YAŞAM HAKKI DA YOK EDİLİYOR

Saray, “Bu köye iş makineleri tarafından yapılan ikinci baskın. Resmen haksızlık, hukuksuzluk ve vicdansızlık. Belirlenen yer yanlış köylünün mera hazine arazisi, tarım alanı ve köy yerleşkesi toplam 1080 dönüm. Bu 1080 dönümün yaklaşık 800 dönümüne OSB yapılıyor. Köylü tarım ve hayvancılığı bittiği gibi yaşam hakkı da tamamen yok ediliyor. Köyde bulunan 38 hanenin ekecek, dikecek yeri kalmadı. Çevre köyler bütün ürünlerine ekmiş durumdayken Çambükü köyünde tarım tamamen bitmiş durumda” ifadelerini kullandı.