Bölgesel Amatör Lig oyuncuları düzenledikleri eylemle TFF’yi protesto etti. Amatör ligler haricindeki tüm liglerin oynandığına dikkat çeken oyuncular, “Bu virüs sadece amatör lige mi var? Diğer liglerde sıkıntı yok, oynanabilir ama amatör ligde oynamayacaksınız, virüs var. Sekiz aydır 50 bin kişi evinde yatıyor. Sekiz aydır bu insanlar ne yiyor” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Amatör futbolcuların isyanı: 8 aydır maaş alamıyoruz, nasıl geçineceğiz!

Pandemi nedeniyle mart ayında askıya alınan amatör ligler henüz başlamış değil. Bu ay itibariyle Süper Lig’den 3. Lig’e kadar tüm futbol ligleri başlarken, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Bölgesel Amatör Lig (BAL) ile ilgili net bir tarih vermemesi üzerine BAL’da forma giyen futbolcular, isyan bayrağını çekti. Net bir tarih verilmemesi ve konunun uzatılması nedeniyle endişeli bir şekilde bekleyen yaklaşık 300 amatör futbolcu, TFF Amatör İşler Kurulu’nun geçen günlerde yaptığı toplantıdan yine karar çıkmaması üzerine önceki gün İstinye Orhan Saka Amatörler Evi’nin önünde bir eylem gerçekleştirdi ve burada basın açıklaması yaptı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre amatör futbolcular tarafından yapılan ortak açıklamada, “Toplantı sonucunda kesin olmayan bilgilere göre, Bölgesel Amatör Ligi ve amatör karşılaşmalar ocak ayında belli olacak. Yani pandemi durumuna göre oynanmayacak” denildi.

5 MADDELİK AÇIKLAMA

Alınan bu karara büyük tepki gösteren oyuncular taleplerini beş madde dile getirdiler:

1- Yaklaşık altı aydır antrenman yapmayan oyuncu. Bu lig oynanmazsa bir buçuk yıl yapacak. Bir buçuk yıl antrenman yapmayan oyuncunun futbol hayatı biter.

2- Tüm liglerde Sağlık Kurulu ile ortak çalışıp oynatıyorsunuz da BAL’da ortak neden çalışamıyorsunuz?

3- Bu takımlarda oynayan oyuncular, hocalar, malzemecisi, şoförü, aşçısı vb. insanlar geçimlerini nereden sağlayacak?

4- Bu zor şartlarda amatör futbola gönül vermiş yöneticilerin hevesleri, heyecanları, hedefleri ve ideallerini neden yok ediyorsun?

5- Ülke futbolunda alt ligler ve amatör ligler olmadan üst liglere oyuncu nasıl yetiştireceğiz? Bizleri yönetenler her şeyde olduğu gibi yine magazinin, popülaritenin ve paranın olduğu üst liglere yönelmiş ve oynatılması için seferber olmuş fakat gelirin olmadığı, tamamen yöneticilerin emekleri ve çoluk çocuklarının rızkları ile uğraş verdikleri ligi oynatmamak, ligin statüsü gibi insan haklarına aykırı bir durumdur. Bu yanlıştan dönüleceğini düşünüyoruz.”

‘SİZ DE EVİNİZE KAPANIN’

Eylemde açıklamalarda bulunan Kars36 Spor kaptanı Barış Altıntaş yaşadıkları sıkıntılardan bahsederek, “Bütün ligler oynanıyor ama bölgesel amatör lig oynanmıyor. Neden? Virüs var. Bu virüs sadece amatör lige mi var? Diğer liglerde sıkıntı yok, oynanabilir ama amatör ligde oynamayacaksınız, virüs var! Sekiz aydır 50 bin kişi evinde yatıyor. Sekiz aydır bu insanlar ne yiyor? Amatörlere dair her şey kapanıyorsa bu Amatörler Evi neden açık? O zaman sizin bir işiniz yok değerli yetkili abilerim. Kapatın, sizler de bizler gibi pandemiden dolayı evinize gidin, siz de oturun, siz de aylık almayın, siz de para kazanmayın. Görelim bakalım sekiz ay para almadan evinizi, çoluğunuzu, çocuğunuzu nasıl geçindiriyorsunuz?” diye konuştu

‘EKMEĞİMİZİN ÇALINMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Barış Altıntaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı: “Yıllardır ekmeğimizle oynadığınız yeter, bal gibi ligi bize zehir ettiniz, en son bu ligi oynatmamak kalmıştı. Şimdi de bunu yapmaya çalışıyorsunuz ama biz amatör futbolcular ekmeğimizin, hayallerimizin, geleceğimizin, çalınmasına izin vermeyeceğiz.”

‘HİÇBİR GÜVENCEMİZ YOK’

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Karadeniz Ereğlispor’un futbolcusu Berkan Kahveci, “Sekiz aydır elimize para geçmedi. Ne sosyal güvencimiz ne de başka bir şeyimiz var. Bir an önce liglerin başlamasını talep ediyoruz. Bu süreç uzadıkça 50 bin sporcu mağdur olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK OYUNCU DESTEK VERDİ

Sosyal medyada amatör futbolcular tarafından yapılan kampanyaya başlatılan kampanyaya ulusal takımda ve üç büyüklerde forma giyen birçok oyuncu da destek verdi. Beşiktaş’ta forma giyen Necip Uysal, Dorukhan Toköz ve Ersin Destanoğlu Instagram hesaplarından paylaşımda bulunurken Süper Lig’de forma giyen birçok oyuncu da benzer paylaşımlar yaptı.

AMATÖR İŞLER SORUMLUSU TANIDIK BİR İSİM

Tepkilerin odağında yer alan TFF Amatör işler Sorumlusu Ali Düşmez, AKP’nin içinden gelen bir isim. 2004 yılında AKP 10. Dönem İl Genel Meclis Üyeliği yapan Düşmez, aynı zamanda 11. Dönem Sarıyer İl Genel Meclis Üyeliği, ve AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı görevlerinde de bulundu. Son olarak partide Hukuki İşler Birim Başkanlığı ve Başkan yardımcılığı yapan Düşmez, 1 Haziran 2019’da göreve gelen TFF Başkan Nihat Özdemir’in yönetim kurulundaki isimlerinden biri.