Amazon, yoğun çalışma koşullarında teslimat işçilerinin şişelere tuvaletini yapmak zorunda bırakıldığıyla ilgili itiraf niteliğinde bir özür açıklaması yayımladı. Şirket, bu iddiayı daha önce reddettiği için Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Marc Pocan’dan özür diledi.

Amazon, işçilerin şişelere idrar yaptığı iddiasını reddeden tweetinden dolayı özür diledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon, teslimat servisinde çalışan işçilerin, yoğun mesai saatlerinde şişelere tuvaletlerini yapmak zorunda kaldığı iddiaları üzerine itiraf niteliğinde bir özür açıklaması yaptı.

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Mark Pocan, geçen hafta işçilerin şişelere tuvaletini yapmak zorunda kaldığı iddialarına ilişkin, "Sendikalaşmayı engelleyip, işçilerin tuvaletlerini su şişelerini yapmak zorunda bırakırken saatte 15 dolar ödeyerek 'ilerici bir işyeri' olmuyorsunuz" yazdı.

Amazon, Pocan’ın bu tweet’ine, “Buna gerçekten inanmıyorsunuz değil mi? Eğer dediğiniz gibi olsaydı kimse bizimle çalışmazdı” yanıtı vermesinin ardından olayın gerçeğinin ortaya çıkmasıyla bir özür mesajı yayımladı.

Şirket kendi sitesi aracılığıyla yaptığı açıklamada, Marc Pocan’a bir özür borcu olduğunu belirtti. Amazon, işçilerin mesai saatlerinde şişelere tuvaletini yaptığını ve bunun düzeltileceğini söyleyerek, “Atılan tweet yanlıştı. Geniş sürücü sayımız düşünülmeden, sipariş tamamlama merkezlerimize odaklanarak yazılmıştı. Bu sektör genelinde yaşanan, Amazon'a has olmayan bir sorun. Nasıl bilmiyoruz ancak bir çözüm bulmaya çalışacağız” dedi.

“BU BENİMLE İLGİLİ DEĞİL, SAYGI GÖSTERMEDİĞİN İŞÇİLERİNLE İLGİLİ”

Pocan, Amazon’un açıklamasını ardından sosyal meydadan bir açıklama yaparak, “Bu benimle ilgili değil, bu senin yeterince saygı ve haysiyetle davranmadığın işçilerinle ilgili. TÜM çalışanlarınız için yarattığınız yetersiz çalışma koşullarını kabul ederek başlayın, sonra bunu herkes için düzeltin ve sonunda müdahale olmadan sendikalaşmalarına izin verin” ifadelerini kullandı.

Amazon’un Alabama, Bessemer’deki deposunda yaklaşık 6 bin işçi, Salı günü başlaması planlanan bir sendika oylamasını bekliyor . Amazon, tarihi sendikalaşma çabasına karşı çıkarken, Pocan da bunu destekleyenler arasında yer alıyor.

“ŞİRKET UZUN SÜREDİR BU SORUNDAN HABERDAR”

Şirketten sızan bir e-posta, şirketin bu sorundan bir süredir haberdar olduğunu göstermişti. Amazon çalışanlarının paylaştığı belge, Mayıs 2020’de gönderilen bir e-postayla işçilerin uyarıldığını göstermişti. Bir bölge müdürü tarafından gönderilen e-postada, “Bu akşam bir çalışan, bir sürücünün istasyona gönderdiği Amazon torbasında insan dışkısı buldu. Son iki ay içindeki üçüncü kez bir torba, dışkıyla istasyona iade ediliyor. Sürücülerin yoldayken acil durumlar yaşayabileceğini ve özellikle teslimat yaparken tuvalet bulmakta zorlanabileceğini anlıyoruz. Ancak sürücüler, torbaları istasyona dışkıyla iade edemezler” denilmişti.