Amazon ormanı hırsı sürüyor

Brezilya’nın aşırı sağcı yeni cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanında ekonomik girişimlere izin vermek için çevresel kısıtlamaları kaldıracağını duyurdu. Bu düzenleme, hem Latin Amerika’nın önemli yağmur ormanları hem de orada yaşayan yerli topluluklar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü (IBAMA) tarafından uygulanan mevcut çevre politikaları, çok katı oldukları gerekçesi ile 1 Ocak’ta göreve başladıktan sonra Bolsonaro tarafından değiştirilecek.

Beton sevgisi
Bolsonaro sosyal medya hesaplarında yayınladığı bir videoda; “Çevre lisansı cumhurbaşkanını engelliyor. Bir yol yapmak istiyorsan, yapamazsın. Bu Amazon bölgesinde çok şey oluyor. Çevre politikasının artık Brezilya’da engel teşkil etmemesi için bununla son vereceğiz, ”dedi. Bolsonaro, madencilik sektörü ve diğer ekonomik girişimlere izin vermek için Roraima eyaletindeki yerli rezervleri inceleyeceğini ve azaltacağını duyurdu.

Yerli halk tepkili
Öte yandan sağcı politikacı, yerli halkın özerkliğine karşı çıkarak, “Onların topluma entegre olmasını istiyorum. Bizim dilimizi çok iyi bilen yerli halkımız var. Onların ülkemizin gelişmesini engellemelerini istemiyoruz ”dedi. Yerli hareketler ve Ulusal Yerli Vakfı’nın (FUNAI) temsilcileri de dahil olmak üzere yerel hareketler ve örgütler, Bolsonaro’nun Amazon’daki projelerine karşı çıkıp, özerkliklerine saygı gösterilmesini talep ederek bir çeşit tasfiye projesi olarak nitelendirdikleri hedefleri protesto etti.