e-ticaret devi Amazon’un Kocaeli Dilovası’nda bulunan deposunda yaklaşık 35 işçi sendikalaştıkları için işten çıkarıldı. Kıyıma tepki gösteren öncü işçi Mehtap Tütün, “Yalancı şahitlerle işime son verdiler” diye konuştu.

Amazon paketinden sömürü çıktı
Fotoğraf: DGD-SEN

Deniz GÜNGÖR

Amerikan merkezli e-ticaret devi Amazon’un Kocaeli Dilovası’nda bulunan deposunda 35 emekçinin işten çıkarılmalarına karşı başlattığı direniş 6’ncı gününde devam ediyor. Ağır çalışma koşulları ve düşük ücret nedeniyle Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nda (DGD-Sen) örgütlenen işçiler, işyerindeki sürgünlerin son bulmasını ve sendikalı olarak işe iadelerini talep ediyor. Deponun işletmesini sağlayan Ceva Lojistik önünde direnişlerine devam eden işçilerden Mehtap Tütün, yalancı şahitlikle işten atıldığını belirtti.

İZİNSİZ ÇALIŞMAYA ZORLANDIK

Aynı zamanda öncü işçi olan Mehtap Tütün, işyerinde ağır çalışma koşulları altında çalıştıkları için ve düşük ücretler nedeniyle sendikalaştıklarını belirtti. İşyeri içerisinde sürekli gözlem altında tutulduklarını aktaran Tütün, “Özellikle kampanyalar döneminde sıkıntı yaşıyoruz. 12 saat çalışma zorunlu kılınıyor. 24 gün süren kampanya döneminde hiçbir işçi haftalık iznini kullanamadı. İzin günü olunca gelmeyen işçileri birer birer listelediler” dedi. Yemek ve mola saatlerinde de sorunlar yaşandığını belirten Tütün, “15 dakika molamız ve yarım saat yemek süremiz vardı. İlk yemeği işe geldikten 4 saat sonra yiyebiliyorduk sonrasında işin durumuna göre 2 saat sonra ikinci yemeğimizi yememiz isteniyordu ama tok olduğumuz için yiyemiyorduk. Gün sonunda hem aç hem de yorgun eve dönüyorduk. Sorunları anlatmaya çalıştık ama hiçbir değişim, düzenleme yapılmadı” ifadelerini kullandı.

“Önce sendikalı olanları çıkardırlar şimdi sendikalı olmayanları da çıkarıyorlar” diye konuşan Tütün, “Büyük yalancı bunlar. Her şey en üstten en alta kadar programlı şekilde. Zorbalıkları gördükten sonra üye olup örgütlenmeye başladım. Bize gelip ‘Sendika sizin yasal hakkınız ama insanları rahatsız etmeyin’ diyorlardı. Ben neden rahatsız edeyim? O işçinin hakkı için konuşuyorum” vurgusunu yaptı.

Sendikal örgütlenme faaliyetlerinin fark edilmesinin ardından kendisine tutanak tutulduğunu belirten Tütün, “Sendikal örgütlenme yaptığıma dair tutanak tutuldu ama yaptığım yasal olduğu için karşıma bununla çıkmadılar. Daha sonrasında yalancı şahitler tutuldu içeride. Birçok kişiye depo değişikliği yapıldı, işten çıkardılar. İşçilerin benden rahatsız olduğuna dair dilekçe hazırlandı. Savunma yazmamı istediler. Bunun altında başka bir şey var yazmayacağım dedim” diye konuştu. Tütün, hakkında 4 tutanak olduğu için haklarını alamadan işten çıkarıldığını belirterek, “Tanımadığım birisi benim hakkımda şikâyet dilekçesi verdi” diye konuştu.