Amazon, sendikalıları işten çıkarttı

Emek Servisi

Amazon, sendikalaşma faaliyetlerine destek verdiği için New York Staten Island deposunda çalışan en az 6 üst düzey sendika yöneticisini işten çıkardı. İşten çıkarılan bazı yöneticilerin 6 yıldan uzun süredir çalıştığı ve yakın zamanda “başarılı performans” değerlendirmeleri aldığı belirtildi. Amazon ise işten çıkarmaların “liderlik ve operasyonel yetkinlik” açısından haftalar süren değerlendirmelerden sonra alındığını öne sürdü.

Nisan ayında, Amazon’un New York Staten Island deposunda çalışan işçiler, yapılan oylama sonucunda sendikalaşma kararı almış ve Amazon’daki ilk sendikalaşma faaliyeti gerçekleşmişti. Oylamadan sonra konuşan Amazon sözcüsü, “Şirket olarak, sendikalaşmanın çalışanlarımız için en iyi seçenek olduğunu düşünmüyoruz” değerlendirmesini yapmıştı. Amazon’un Staten Island’daki bir başka deposunda yapılan sendikalaşma oylamasının ardından bir çalışan, Amazon’un sendikalaşma karşıtı toplantılara katılımın zorunlu olduğunu, sendikalaşma karşıtı afişler hazırladığı ve çalışanların hayır oyu vermesini sağlamak için site açtığını söylemişti.

Sendikalaşma yanlısı çalışanlar, daha uzun süren aralar, Amazon’un önerdiği 12 dolar yerine 30 dolar saatlik ücret ve yaralanan çalışanlar için ücretli izin talebinde bulunuyor.

Ayrıca Amazon’un Almanya’daki yedi tesisinde uyarı grevleri devam ediyor. Birleşik Hizmet İşçileri Sendikası (Verdi) ile Amazon arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle, yedi tesisteki 2 bin 500 depo çalışanı, üç gün boyunca çeşitli uyarı grevlerine katıldı. Verdi, yaptığı açıklamada, Amazon’u perakende ve posta siparişi sektörünün geri kalanıyla aynı toplu sözleşmeye bağlı kalmaya çağırmıştı. Yapılan açıklamada, perakende ve posta sipariş sektöründe imzalanan son anlaşma, maaşları 2022’de yüzde 1,7 artırırken, fiyatlar yılın başından bu yana yüzde 2 arttı.