Amazon ormanlarında ağustos ayının ilk on gününde 10 binden fazla yangının kaydedildi.  Resmi verileri görmezden gelen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, “Amazon, kendini koruyan ve alev almayan nemli bir ormandır” iddiasında bulundu.

Amazonlar’da tehlike büyüyor: 10 günde 10 binden fazla yangın

Brezilya'nın Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE) ile hükümet tarafından hazırlanan rapora göre ağustos ayının ilk 10 gününde 10 binden fazla yangın tespit edildiğini ortaya koydu. Amazon ormanlarını kerestecilikten madenciliğe ticari amaçlarla yaktırmakla suçlanan Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, rapor için ‘yalan’ dedi. Bolsonaro ilginç bir teori ortaya atarak, “Amazon boyunca bir uçuş yapılsa tek bir yangın bile görülmez. Amazon, kendini koruyan ve alev almayan nemli bir ormandır” dedi.

Söz konusu rapordaki verilere göre, yangınlar geçen yıla göre yüzde 17 oranında arttı. Ağustos 2019’da çıkan yangınların son dokuz yılın rekorunu kırdığını hatırlatan uzmanlar, bu sene daha şimdiden bu eşiğin aşılmasının alam verici olduğunu savundu.

Bolsonaro, geçen yıl INPE’nin Amazon'daki orman tahribatına dair raporunu 'abartılı' bulmuş ve ajansın başkanı Ricorda Galvao’yu görevden almıştı.

TAHRİBAT BOLSONARO İLE TAVAN YAPTI

'Brezilya'nın Trump'ı' diye nitelenen Jair Bolsonaro'nun devlet başkanlığında dünyanın akciğerlerini oluşturan Amazon ormanları tümüyle yok olma tehlikesiyle yüz yüze kaldı.

Bolsonaro'nun en iyi korunan kısımlarını oluşturan yerlilerin yaşadığı bölgeleri bile keresteciliğe, çiftçiliğe ve madenciliğe açılan, ormansızlaşmanın tavan yaptığı Amazon, rekor oranlardaki yangınlarla kül oluyor.