22-25 Aralık 2016 tarihleri arasında II. Amed Film Festivali 'Sınırsız Sinema' sloganıyla başlıyor. "Sanat insanları yalana, zulme, bitip tükenmeyen anlamsız savaşlara bütün kötülüklere karşı uyarır. Ne olursa olsun, sanatın birinci işi direnmektir." Yaşar Kemal'in bu sözüne festival komitesi bir ek daha yapıyor; "Bugün içinde yaşadığımız topraklar; baskıların, siyasi soykırımların, yasaklamaların ve sömürünün ağırlığını taşıyor. Bu koşullar altında sanatın ve sanatçının görevinin, sinmek değil; tam da zamanının gerçeğini anlatmak için sesini yükseltmek olduğunu düşünüyoruz. Festivalimiz bu yıl 4-13 Kasım tarihleri arasında yapılacakken, halkın iradesine müdahale edilmiş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları tutuklanıp yerine kayyum atanmıştır. Bu koşullarda festivalimiz belirlenen tarihler arasında gerçekleşememiştir. Ancak kent kimliğinin ve mücadelesinin bir parçası olan festivalin yapılma gerekçeleri hâlâ orta yerde duruyor. Biz, bu koşullarda üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmek için festivalimizi halkın özgücü ve demokratik kitle örgütleri desteğiyle yapmaya hazırlanıyoruz."


"Sanat doğası gereği muhalif bir yapıya sahiptir. Her koşulda zulmün, şiddetin ve zorbalığın karşısındadır. Hak, adalet, özgürlük, eşitlik için, kadın, çocuk, mülteci/sığınmacı, göçmen ve yoksulların hakları için, kısacası özgürce yaşanacak bir ortam için hiçbir zorlama olmaksızın, gönüllü biçimde, akıl, vicdan ve onurla yürütülen çalışmalara hiçbir şekilde mühür vurulamaz. Yenilikçi, özgün ve yaratıcı bakış açılarına ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde hakikati anlatan filmleri halkımızla buluşturacağız."

Bu basın bildirimiyle birlikte festival komitesi açık çağrı yapıyor; "Amed Film Festivali için; sinemacı dostlarımıza ve festival ekiplerine dayanışma çağrısı yapıyoruz. Gelin bulunduğumuz kentten ve ülkeden 22-25 Aralık 2016 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz 2. Amed Film Festivali'ne güç verelim. Bunun için 'Sınırsız Sinema' sloganıyla sadece Amed'de değil, sanatın devrimci gücüne inanan sanatçıların olduğu her yerde ve her kentte filmlerimizi göstereceğiz."

amed-de-sinirsiz-sinema-224781-1.Festivalin film programı ise şöyle;

Yê Din/Ötekiler (yön:Ayşe Polat), Zalzalak (yön: Iraj Mohammadi Razini), Azad (yön: Yakup Tekintangaç), Orman (yön: Onur Saylak, Doğu Akal), Babam Toz Şeker (yön: Sedat Barış), Wong Kar Waı Üzerine Kısa Bir Film (yön: Serdar Önal, Ömer Çapoğlu), Siyah Atın Hatıraları (yön: Shahram Alidi), Şandevan, (yön: Çiğdem Mazlum, Sertaç Yıldız), Ser/Kafa (yön: Koray Sevindi), Yumurta (yön: Muaz Güneş), Kürdistan Nerede (yön: Aboozar Amını), Yoğurt (yön: Tahsin Özmen), Altın Vuruş (yön: Gökalp Gönen), Kurdîstan Kurdîstan (yön: Bülent Gündüz), Bağlar (yön: Melis Birder, Berke Baş), Boyama (yön: Baran M. Reihani), Dondurma (yön: Sehat Karaaslan), Mara (Meral Yeğin, Ciwan Zengin), Kinostolojik (yön: Resul Sakınmaz), Salı (yön: Ziya Demirel, Çatının Üstüne Vurdu (yön: Teymour Ghaderi),Cênîya Nêêysayî (yön: Lütfü İrdem), AÇILIŞ FİLMİ Taşa Yazılmış Hatıralar (yön: Shawkat Amin Korki), Koloni (yön: Gürcan Keltek), Saklı (yön: Ali Kemal Çınar), Bihuşta Min (yön: Ekrem Heydo), Emek Sineması Mücadelesi, Kavar (yön: Murat Bayramoğlu, Tunç Eern Kuş), Toz Bezi (yön: Ahu Öztürk), Kalandar Soğuğu (yön: Mustafa Kara), Raganas Poga (yön: Nils Skapans), Woolly Head (yön: Vera Neubauer), Fred und Anabel (yön: Ralf Kukula), Grand Prix (yön: Anna Solanas, Marc Riba), Elastinen Parturi (yön: Milla Nybondas), Nyuszi es Öz (yön: Peter Vacz), Ralle und Bolle (yön: Winfried Bellmann, Doreen Schweikowski), Eskimal (yön: Homero Ramirez Tena), Rumors (yön: Frits Standaert). Ayrıca Abbas Kiarostami ve İran Sineması üzerine Övgü Gökçe'nin konuşmacı olduğu bir seminer de programda var.

Film gösterimlerine Pir Sultan Abdal Derneği ve Cemevi, Eğitim Sen 1 Nolu Şube, TMMOB Mimarlar Odası Amed Şubesi film ve söyleşilere ev sahipliği yapacak. Eğitim Sen 2 Nolu Şubesi'nde ise çocuk filmleri seçkisi gösterimleri yapılacak.