Amerika’da kaldık, ülkeye dönemiyoruz

DİLAN ESEN

Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) eğitim almak ya da turistik amaçlarla giden Türkiyeliler, uçak seferleri iptal edildiği için geri dönemiyor. Ülkeye geri dönmek isteyen ve çoğu öğrenci olan yaklaşık 200 kişi, Whatsapp grubu üzerinden haberleşiyor. Yetkililerin kendilerine, “Tahliye yok, evinize dönün” dediğini öne süren yurttaşlar, sağlık sigortalarının dahi olmadığına dikkat çekiyor.

New York’ta yaşayan Arda Tomini, yetkililerin süreci iyi yönetmediği görüşünde. Tomini, “Biz kimseye ulaşamıyoruz” diyor ve ekliyor: “Bazı kişiler ekonomik nedenlerden, bazı kişiler ise farklı nedenlerden dolayı son uçuşa yetişemedi. Konsolosluktan ‘Şu an gündemimizde tahliye yok, evinizde kalın’ diye cevap geldi.”

ÖĞRENCİLERİN SİGORTASI YOK

ABD’de eğitim gören Ecem Kırmızıgül, uzun süredir evde karantinada olduğunu aktarıyor. Çoğu işyerinin kapalı olduğunu kaydeden Kırmızıgül, şunları dile getiriyor: “Ailemizden de artık yardım alamıyoruz onlar da çalışmıyorlar. Buradaki hükümet de öğrencilere hiçbir şey sağlamıyor. Okul ücretlerimiz ev kiralarımız var ve dışarı bile çıkamıyoruz. Sayılar inanılmaz bir hızla artıyor. Ben New York’ta yaşıyorum ve burada bütün hastaneler dolu. Çoğu öğrencinin sağlık sigortası yok, olsa da kısıtlı. Hastalığı kapmaktan çok tedavi alamamaktan korkuyoruz. Sürekli konsolosluklarla iletişim halindeyiz. Henüz tahliye konusunda sonuçlanmış bir durum yok.”

‘SON UÇUŞA YETİŞEMEDİM’

Öğrenci Rüya Gökhan ise şöyle konuşuyor: “Amerika’da vakalar artmaya başladıkça okulum dersleri yavaş yavaş internet ortamına taşıdı. Fakat bunu bir anda yapmadılar tabii. Cumhurbaşkanı açıklama yapmadan 1 gün önce, okulun ağustosa kadar internet üzerinden olduğunu öğrendim. Bileti ayın 7’sine aldım ama iptal oldu. Son uçuşa da hem eşyalarımı toplamam hem de ödevlerimi yetiştirmem gerektiğinden yetişemedim. Avrupa’daki vatandaşlara tanınan tahliye fırsatını bize de tanınsın.”

5 BİN DOLARA KADAR UÇAK BİLETİ

Bir diğer öğrenci Ceren Parlak ise ABD’deki kaosun kendilerini yıprattığını söylüyor: “Tüm konsolosluklara durumun ciddiyetini gerek e-posta, gerekse de telefon ile aktardık. Dışişleri Bakanlığı’na ulaştırdık. Kapılar kandıktan sonra ilave ve özel izinli sefer yapan THY uçuşlarından bazı arkadaşlarımızın haberi oldu, bazılarının olmadı. Kimi yetişti, kimi yetişemedi, kimi ise bilet fiyatlarının 700 dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar çıkması nedeni ile maalesef katılım sağlayamadı. Oluşturduğumuz listede genel yoğunluk New York – New Jersey ve Washington gibi eyaletlerde görünüyor. Uçuş planlaması halinde, gerçekleşecek sefer ya da seferlere Amerika genelinde bulunan bizler plan dahilinde toplanabiliriz.”