Amerika ve Karayip Ülkeleri Zirvesi öncesi ABD’ye baskı arttı. Amerika kıtası ülkeleri, tüm ülkeler davet edilmezse zirveyi boykot edeceklerini açıkladı.

Amerika kıtası ABD karşısında tek ses oluyor

Fotoğraf: Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador (AMLO)
Tanya WADHWA

ABD, Güney Amerika’da geleneksel emperyalist ajandasını sürdürmekte zorlanıyor. Güney Amerika ve Karayip ülkeleri, Los Angeles’ta yapılması planlanan “9. Amerika ve Karayip Ülkeleri Zirvesi” konusunda ABD’ye baskı yapıyorlar. Küba, Nikaragua ve Venezuela’nın zirve dışında tutulmasına yönelik tepkiler, on ikiden fazla ülke tarafından seslendirildi. Bu ülkeler, tüm ülkeler davet edilmezse zirveyi boykot edeceklerini ifade ettiler.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador (AMLO), ABD temsilcileri ile bir araya geldi ve 6-10 Haziran arasında yapılacak zirveye tüm ülkelerin davet edilmesi konusunu görüştü.

Görüşme sonrası Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, konuyu 19 Mayıs Perşembe gününe kadar karara bağlamayı umduklarını söyledi. Aynı zamanda ABD’ye baskı uygulamayacaklarını söyledi ve “Kendi kararları” diye ekledi.

Görüşme, AMLO’nun “tüm ülkeler davet edilmezse boykot edeceğiz” açıklaması ardından düzenlendi. AMLO’nun duruşu farklı Güney Amerika liderlerinin de aynı duruşu benimsemesine sebep oldu.

Basın mensupları, AMLO’ya bunun bir protesto mesajı olup olmadığını sordular ve AMLO, “Evet, çünkü ABD’nin aynı politikayı sürdürmesini istemiyorum” dedi. “Farklılıklarımıza rağmen bir araya gelmeliyiz ve sorunlarımızı birbirimizi dinleyerek, diyalog yoluyla çözmeliyiz” diye ekledi. “Bir ülke zirveye katılmak istemiyorsa, kendi tercihidir. Fakat Amerika’nın tüm ülkelerini davet etmiyorsanız, buna nasıl ‘Amerika’ zirvesi diyebilirsinizki? Davet edilmeyen ülkeler nerede? Başka bir kıtada, gezegende, galakside mi yer alıyorlar?”

‘SOYKIRIM POLİTİKASI’

AMLO Küba’nın zirvede yer alması konusunda bilhassa ısrarcı oldu. Meksika ve Küba arasında 8 Mayıs’ta yeni bir anlaşma imzalandı. İkili ilişkilerin güçlendirilmesi, eğitim, kültür, ticaret ve ekonomi alanında işbirliklerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Küba’yı ziyaret eden AMLO, ABD’nin 60 yıldır sürdürdüğü Küba ambargosunu kınadı ve ambargoyu “soykırım politikası” olarak nitelendirdi.

Bolivyalı lider Luis Arce, AMLO’nun ardından aynı duruşu benimseyen ikinci lider oldu. “Belli ülkeleri dışlayan zirve, Amerika zirvesi olamaz. Kardeşlerimizin dışlanması sürerse, zirveye katılmayacağım” dedi.

Bolivyalı eski başkan Evo Morales de liderlerin duruşu ile ilgili yorumda bulundu. “Başkanımız Luis Arce’nin, Başkan Andrés Manuel López Obrador’un ve Karayip ülkelerinin cesur duruşunu görüyoruz. Bu zirve Amerika zirvesi değil, tahakküm, şantaj ve cezalandırma zirvesi olacak” dedi. Birkaç gün öncesinde ise şu ifadeleri kullanmıştı: “Amerika zirvesi çökmek üzere. Sebebi ise Güney Amerika ve Karayip ülkelerinin diyaloğa yanaşmamaları değil, ABD’nın halklarımıza yönelik küstahlığı ve düşmanlığı.”

GEVŞEMELER OLDU

Zirvenin, Biden yönetiminin bölgedeki diplomatik çabaları açısından önemli bir etkinlik olması planlanmıştı. Fakat şimdi zirvenin gerçek temsil barındırmasına yönelik taleplerle, işler zora girmiş bulunuyor. Biden yönetimi baskılar karşısında tüm davetlerin ilgililere henüz iletilmediğini, katılımcı listesinin halen çalışıldığını vurguladı. Lopez Obrador ve diğer liderler ile “ortada buluşmaya” çalışan ABD’li politika yapıcılar Kübalıların bazı seyahat yasaklarını kaldırdılar ve Venezuela petrolüne yönelik yaptırımları da bir nebze gevşettiler.

Bir de eşzamanlı, karşı zirve organize edildi. Halkların Demokrasi Zirvesi isimli etkinlik, 100’dan fazla kurum tarafından düzenleniyor ve Los Angeles’ta 8-10 Haziran tarihlerinde yapılacak buluşma ile karşı söylemler ve teklifler ortaya konacak: “Biden’ın Amerika zirvesi dışlama ve dayatma üzerine kurulu. Bizim zirvemiz ise Amerika kıtasının tüm seslerini bir araya getirmeyi, ortak demokrasi vizyonumuzu ortaya koymayı ve halklarımıza onurlu bir yaşam sunmayı amaçlıyor.”

Çeviren: Fatih Kıyman
Kaynak: People’s Dispatch