Washington’da görüşen ABD ve Irak dışişleri bakanlarının birincil gündemi Irak’taki ABD askerlerinin varlığı. ABD birliklerinin Irak’tan ayrılmasını isteyen Bağdat ise durumun Afganistan’dan farklı olduğu görüşünde.

Amerikan güçleri Irak’tan çekilmeli

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Washington’da dün kritik bir buluşma gerçekleştirdi.

Görüşmede IŞİD, ülkedeki ABD güçlerine yapılan füzeli saldırılar, petrol ve enerji alanındaki faaliyetlerin de yer aldığı bir dizi konu ele alındı. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken Iraklı bakan, görüşme öncesi ABD basınına verdiği demeçte en kritik başlığın ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusu olduğunu vurguladı.

IŞİD’LE MÜCADELEDE MÜTTEFİK GÜÇLERİZ

Voice of America (VOA) yayınına özel bir söyleşi veren Hüseyin, ABD birliklerinin Irak’tan çekilmesi konusunda bir anlaşmaya varmayı beklediklerini söyledi. Hüseyin, “Bence biz bir anlaşmaya varırız, ardından da Amerikan birliklerinin Irak’ta kalmayacağını kamuoyuna duyururuz. Askerlerin çekilme takvimi, birliklerin güvenliğinin sağlanması ve diğer teknik konular daha sonra iki taraf arasında belirlenir” diye konuştu. Açıklamasında, IŞİD’le mücadele konusunda ABD güçleriyle müttefik olduklarını hatırlatan Iraklı bakan, Amerikan askerlerinin bu aşamada Irak’ta bulunmasına gerek olmadığını ifade etti. Hüseyin, “ABD ve Irak, IŞID konusunda her zaman müttefik durumundaydı, öyle kalmaya da devam edecekler. IŞID yok edilmiş durumda, büyük topraklara hükmeden konumundan terörist bir oluşuma indirgenmiş durumda. IŞİD’e karşı aldığımız destek devam edecektir. Bu görüşmelerde, Amerikan muharip güçlerinin bu aşamada Irak’ta bulunmasına gerek olmadığı konusu üzerinde duracağız” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, VOA’nın “Amerika, Afganistan’daki tüm birliklerini ağustos ayı sonunda çekiyor ve daha şimdiden Taliban şiddeti artmış durumda. Irak’ın da ABD askerlerinin çekilmesi sonrasında aynı durumla karşılaşacağından endişeli misiniz?” sorusunu da yanıtladı. Bu soruya “Irak’ın durumu Afganistan’dan farklı” yanıtı veren Hüseyin, “Irak’a, diğer ülkelerin desteğiyle, güvenlik garantisi veren bir anlaşmaya varmayı umuyoruz. Çünkü Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz. Irak ordusunun, eğitim ve silah desteğine ihtiyacı var. Örneğin, Irak hava kuvvetleri hala çok zayıf, hatta neredeyse yok gibi, oysa IŞİD’le mücadele önemli ölçüde hava desteği gerektiriyor. Irak’ın teröristler konusunda istihbarat paylaşımına ihtiyacı var. Bu alanda ABD ve diğer ülkeler yardımcı olabilir, çünkü IŞID yerel değil, küresel bir terör örgütü. Bu alandaki işbirliğimiz devam edecektir” açıklaması yaptı.

SALDIRILAR HAKKINDA İRAN’LA GÖRÜŞÜYORUZ

Söyleşide öne çıkan bir diğer konu Irak’ta ABD güçlerinin bulunduğu hedeflere yapılan füzeli saldırılar oldu. Iraklı bakan bu konuya ilişkin yöneltilen soruya “Bu saldırıların arkasında kimler var, bilmiyoruz, ancak kınıyoruz. Saldırılarla ilgili soruşturmalar sürüyor. Bu tür saldırıların bir an önce sona ermesini umuyoruz, çünkü bu saldırılar yalnızca Irak’ı değil tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bölgedeki diğer ülkelerle tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Bu konuda İran ile de görüşüyoruz. Diğer komşu ülkelerden de destek bekliyoruz” yanıtı verdi.

ABD Başkanı Joe Biden da 26 Temmuz’da Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yle Beyaz Saray’da görüşecek. Biden-Kazımi görüşmesinde de Irak’taki ABD güçleri ve ABD askerlerinin bulunduğu bölgelere yapılan füzeli saldırıların ele alınması beklenirken İran’la ilişkiler ve Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi gelişmelerinin de görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Biden en son 19 Temmuz’da Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ile Beyaz Saray’da bir araya gelmişti. Dış Haberler