Mersin’de Akgübre Fabrikası’nda amonyak gazı taşıyan boru patladı. Çıkan gazdan 58 kişi zehirlenirken, polis patlamada ‘sabotaj’ ihtimali üzerinde duruyor...

MİHRİBAN AMANOĞLU MERSİN

Mersin'de Tekfen Holding'e ait Akgübre Fabrikası'nın hammadde olarak kullandığı amonyak gazı borusunda meydana gelen patlama sonucu 58 kişi zehirlendi. Mersin Emniyet Müdürlüğü sabotaj şüphesiyle olay yerinde inceleme yaparken, Emniyet Müdür Vekili Süleyman Ekizer, sabotaj dahil her türlü ihtimal üzerinde durduklarını belirtti Mersin Serbest Bölge karşısında, Mersin Limanı'ndan Akgübre Fabrikası' na amanyok gazı transferinde kullanılan boruda önceki gece saat 24’de büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sonrası, borulardan çevreye yoğun bir amonyak gazı sızıntısı oluştu. Amonyak gazının çevreye yayılması nedeniyle önce patlama yerine gelen Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 3 polis memuru zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Mersin Serbest Bölgesi'nde çalışan işçiler de gazdan etkilendi. İtfaiye ekipleri ise, gaz nedeniyle bölgeye yaklaşamadı. Patlamadan kısa süre sonra ise fabrika yetkilileri, vanaları kapatarak gaz transferini durdurdu. Ancak boruda biriken gaz ertesi günü de boruların içindeki gaz bitene kadar gün boyu sızmaya devam etti.

Olay yerine gelerek incelemede bulunan fabrika yetkilileri, amonyak gazının Mersin Limanı'na gelen gemilerden bu borular aracılığı ile fabrikaya transfer edildiğini, gazın fabrikanın hammaddesi olduğunu belirtti. Patlamanın olduğu bölgede inceleme yapan uzmanlar, patlama sonucu etrafa saçılan sac parçalarını inceledi. Parçalanan sac parçaları üzerindeki küçük delikler uzmanların dikkatini çekerken, sabotaj ihtimalini de kuvvetlendirdi.

BOMBA ŞÜPHESİ

Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten Mersin Emniyet Müdür Vekili Süleyman Ekizer, ''Sabotaj dahil her türlü ihtimali değerlendiriyoruz'' diye konuştu. Ekizer, ''Şu aşamada patlamaya bir bombanın neden olduğunu ya da olmadığını söylemek mümkün değil. Patlamanın kesin nedeni yapılan inceleme sonunda belirlenecek. Tabii bu arada olay yerindeki deliller göz önünde bulundurularak sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyor'' dedi.

Çevreye yayılan gazdan etkilenen çoğu Mersin Serbest Bölge çalışanı 35 kişi Mersin Devlet Hastanesi’nde, 23 kişi Toros Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken durumunun ağır olduğu bildirilen bir itfaiye eri ise Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Daha önce uyarmıştık

AKGÜBRE’nin taşıdığı riske bir yıl önce dikkat çektiklerini belirten Akdeniz Sosyal Forumu Başkanı Kemal Dama, "Sanayi tesisleri kent açısından büyük tehlike yaratıyor. Biz bir yıl önce dikkatleri Akgübre’ye çekmiştik. Patlama sonrasında meydana gelen 5 dakikalık bir sızıntı 5 kilometrelik bir alanda insanları nefes alamaz hale getirdi. Patlama sırasında, rüzgar Mersin yönüne doğru değil de Karaduvar Mahallesi’ne doğru esse idi zehirlenenlerin sayısı 500-600’ü bulurdu. Rüzgarın yönünün ters olması nedeniyle, gazın etkisi yerleşim alanlarına uzak bir mesafe üzerinden aşarak geçti. Böylece risk oranı da azalmış oldu'' diye konuştu.