Erzincan'daki altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür sızıntısını kabul ederek "Solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır" açıklamasını yaptı. Açıklamada, siyanürün 'hızlı bir şekilde temizlendiği' iddia edildi.

Anagold Madencilik siyanür sızıntısını doğruladı, 'temizlendi' dedi

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'ni işleten Anagold Madencilik, Fırat Nehri ve İliç Barajı'na siyanür sızdığına ilişkin açıklama yaptı.

Siyanürün çevreye yayıldığının ortaya çıkmasının ardından 16 milyon 441 bin lira idari para cezasının uygulandığı Anagold Mdencilik tarafından yapılan açıklamada, "Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri'ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır" denildi.

Siyanür döküntüsünün 'hızlı bir şekilde temizlendiğinin' iddia edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Anagold'un faaliyetleri ile ilgili bazı yanlış bilgiler kasıtlı olarak yayılmaktadır. Maalesef gerçeklerle ilgili yaratılan kafa karışıklığı, şahsi mali avantaj sağlamaya çalışan kişilerin yaptığı yanlış ve kasıtlı bilgilendirmelerin bir sonucudur.

Bu durum, kamuoyunu da gereksiz şekilde meşgul etmekte ve endişeye sevk etmektedir. Bilgilerin doğruluğunu teyit etmede başarısız olan, bunu umursamayan ve yanlışları tekrarlamayı sürdüren kişiler tarafından yanlış bilgilerin yayılması sorumsuzluktur.

Ana­gold, açık ve şeffaf iletişimi benimseyen, uygulayan ve taahhüt eden bir kuruluş olarak talep edenlere gerçek verileri temin etmektedir.

...

21 Haziran 2022 günü maden operasyon sahasında seyreltilmiş siyanür içeren bir solüsyon dökün­tüsü meydana gelmiştir. Döküntü hızlı bir şekilde temizlenmiş ve bu olay derhal T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bildirilmiştir.

Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri'ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır.

Atmosfere siyanür deşarjı yoktur. Siyanürle işlem yapılmayan otoklavlardan gerçekleşen emisyo­nun, mevzuata uygun olup olmadığının teyit edilmesi için T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen akredite laboratuvarlar tarafından ölçümler yapılmakta ve sonuçlar aynı Bakanlık tarafından incelenip onaylanmaktadır. Onaylanmış 2. Kapasite Artışı ÇED'i, madenin mevcut alanından yaklaşık 60 hektar bir genişleme­ye izin vermektedir.”

anagold-madencilik-siyanur-sizintisini-dogruladi-temizlendi-dedi-1033869-1.

anagold-madencilik-siyanur-sizintisini-dogruladi-temizlendi-dedi-1033871-1.

NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığı öne sürülmüştü. Avukat İsmail Hakkı Atal, zehirli siyanür maddesinin toprak ve suya karıştığını ifade etmişti.

Atal da “Sabah 05.00’e kadar siyanür borusundan çıkan zehirli siyanür maddesi toprak ve suya karıştı. Sabah 05.00’e kadar, artık ne kadar olduğunu bilmiyoruz” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, ise olası bir depremde yer altı sularına karışacak kimyasal atıkların Fırat, Keban ve Munzur Barajı'nı kirleteceğini söylemişti.

Altın madenine 16,4 milyon lira ceza verilmiş, altın madeni işletmesi hakkında, cezanın yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu.