Google Play Store
App Store
Anayasa değişikliği mümkün mü?

NURCAN GÖKDEMİR- nurcangokdemir@birgun.net

1 Kasım’da tek başına iktidar olacak çoğunluğa sahip olan ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hayalini gerçekleştirecek Anayasa değişikliği için gerekli milletvekili sayısına ulaşamayan AKP, muhalefetin desteğini almaya çalışacak. Öncelikle bütçe görüşmeleri, ekonomide yaşanan kriz ve seçim vaatlerini hayata geçirmeye yoğunlaşması beklenen AKP’nin ajandasında Anayasa değişikliği de öncelikli yer tutuyor. Bunun için AKP’nin ikna turlarına başlayacağı, kriz durumunda transfer girişimlerine başvurabileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor.

En az 13 milletvekili
Kamuoyunun beklentileri bir ölçüde karşılandıktan sonra AKP’nin rejim değişikliğini içeren gerçek planını uygulamaya koyması bekleniyor. Yargıyı ‘çok başlılıktan kurtarma’ iddiasıyla tamamen Adalet Bakanlığı güdümüne sokacak, Anayasa Mahkemesi’nin hükümet icraatlarını olumsuz etkileyecek karar alma süreçlerini kısıtlayacak, Sayıştay’ın denetim hakkını ortadan kaldıracak düzenlemeleri içeren yasal değişikliklerin gündeme getirilmesi planlanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da balkon konuşmasında işaretini verdiği Anayasa değişikliği için de arayışlara gecikmeden başlanacak. Anayasa değişikliğinin referanduma sunulmadan yasalaşmasını sağlayacak 367 milletvekilinin oyuna ulaşılmasının zor olacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Değişikliğin referandum yoluyla yasalaşması için Meclis’te 330-336 arasında bir çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. Bunun için de AKP, kendi grubu dışından en az 13 milletvekilinin desteğini almak zorunda. İkna turlarından sonuç alamaması durumunda milletvekili transferi arayışlarına girişmesinin de sürpriz olmayacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Diktaya geçit yok
BirGün’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “CHP olarak Türkiye’de adaletin ve hukukun üstünlüğünün geriye düşürülmesine asla izin vermeyeceğiz, bu konuda çok kesin kararlıyız. Halkın tam demokrasinin hâkim olduğu çağdaş bir ülkede yaşamasını, özgürlük alanlarının genişletilmesini savunuyoruz. Ülkeyi geriye götürecek tek adam iktidarının yolunu açacak dikta eğilimlerine geçit vermeyiz’’dedi.